Logo bio-infomedia.ro

Aruncăm trei milioane de măști faciale în fiecare minut

  • 17 martie 2021
  • Mediu
Măști faciale colectate
Măști faciale colectate din jurul orașului Odense, Danemarca. | Foto: ELVIS GENBO XU/SDU
  • Omenirea utilizează 129 de miliarde de măști de unică folosință în fiecare lună la nivel global, marea lor majoritate fiind fabricate din microfibre de plastic.
  • Măștile de unică folosință nu se pot biodegrada cu ușurință, dar se pot fragmenta în particule mici de plastic, și anume micro- și nanoplastic, care apoi ajung în ecosisteme.

În fiecare minut aruncăm trei milioane de măști faciale. Multe dintre acestea devin deșeuri potențial toxice de micro- și nanoplastic sau poartă alte toxine în mediul înconjurător.

Studii recente estimează că am utilizat 129 de miliarde de măști în fiecare lună la nivel global. Majoritatea lor sunt măști de unică folosință fabricate din microfibre din plastic.

Cu tot mai multe rapoarte ale eliminării necorespunzătoare a măștilor, este urgent să recunoaștem această potențială amenințare la adresa mediului și să prevenim transformarea acesteia într-o nouă problemă a plasticului, avertizează autorii într-un comentariu publicat în Frontiers of Environmental Science & Engineering. Cercetătorii sunt toxicologul de mediu Elvis Genbo Xu de la Universitatea Southern Denmark și profesorul de inginerie civilă și mediu Zhiyong Jason Ren de la Universitatea Princeton.

Nu există linii directoare pentru reciclarea măștilor

Măștile de unică folosință sunt produse din plastic care nu se pot biodegrada cu ușurință, dar se pot fragmenta în particule mici de plastic, și anume micro- și nanoplastic, care se răspândesc în ecosisteme.

Uriașa producție de măști de unică folosință este la o scară similară cu cea a sticlelor din plastic, care este estimată la 43 de miliarde în fiecare lună.

Măști faciale în mediu
O colecție de fotografii cu măști faciale de unică folosință aruncate în mediul din jurul orașului Odense, Danemarca. | Foto: ELVIS GENBO XU/SDU

Însă, spre deosebire de sticlele din plastic, nu există linii directoare oficiale pentru reciclarea măștilor, ceea ce face ca acestea să fie eliminate ca deșeurile solide.

O îngrijorare mai mare decât pungile din plastic

Dacă nu sunt reciclate la fel ca celelalte deșeuri de plastic, măștile de unică folosință ajung în mediul înconjurător, în apele curgătoare și în oceane, unde fragmentarea lor poate genera numeroase particule de microplastic (mai mici de 5 mm) într-o perioadă relativ scurtă (săptămâni), care apoi se transformă în particule de nanoplastic (mai mici de un micrometru).

O nouă mare îngrijorare este faptul că aceste măști sunt deja fabricate din microfibre de plastic (cu o grosime de 1-10 micrometri). Atunci când se degradează în mediul înconjurător, măștile pot elibera mai multe particule de microplastic mai ușor și mai repede decât pungile din plastic, scriu autorii. Aceste impacturi pot fi agravate de noile generații de măști faciale, nanomăștile, care sunt fabricate din nanofibre din plastic (cu un diametru mai mic de un micrometru), adăugând astfel o nouă sursă de poluare cu nanoplastic.

Cercetătorii subliniază că nu știu care este contribuția măștilor la poluarea cu particule de plastic a mediului, deoarece nu există informații despre degradarea măștilor în natură.

Însă știm că, la fel ca alte resturi de plastic, măștile de unică folosință se pot acumula și pot elibera substanțe chimice și biologice nocive, cum ar fi bifenolii, metalele grele sau microorganismele patogene. Acestea pot avea un impact advers indirect asupra plantelor, animalelor și oamenilor, conchide Elvis Genbo Xu.

Ce putem face?

Elvis Genbo Xu și Zhiyong Jason Ren au următoare recomandări în privința acestei probleme:

  • folosirea unui coș de gunoi numai pentru colectarea separată a măștilor;
  • standardizarea, elaborarea de instrucțiuni și implementarea strictă a managementului deșeurilor pentru măștile faciale;
  • folosirea de măști reutilizabile, cum sunt cele din bumbac;
  • producerea unor măști de unică folosință biodegradabile.

Source Sursa: www.scitechdaily.com
Text: Universitatea Southern DenmarkDin aceeași categorie