Logo bio-infomedia.ro

Animalele își "schimbă forma" din cauza schimbărilor climatice

  • 27 septembrie 2021
  • Mediu
Rosella purpurie
Rosella purpurie, o specie iconică de papagal australian, a înregistrat creșteri ale dimensiunilor ciocului de 4-10% din 1871, datorită creșterii temperaturilor. | Foto: BYRONSDAD/GETTY IMAGES
  • Animalele care trăiesc în medii mai reci tind să aibă apendici (cum este ciocul) mai mici decât cele care trăiesc în medii mai calde, deoarece își pot regla temperatura prin intermediul acestor apendici.
  • Mai multe specii de papagali australieni au arătat, în medie, o creștere de 4% până la 10% a dimensiunii ciocului, comparativ cu anul 1871, o creștere care se corelează pozitiv cu temperaturile de vară anuale.

Unele animale cu sângele cald își "schimbă forma" ca răspuns la încălzirea globală, dezvoltându-și picioare, ciocuri și urechi mai mari într-un ritm extrem de rapid, pentru a-și regla mai bine temperatura corpului.

Există aceste reguli bio-geografice care descriu tendințele în ceea ce privește forma corpului, iar una dintre acestea se numește regula lui Allen, spune Sara Ryding, expertă în păsări la Universitatea Deakin și autoarea principală a lucrării publicate în Trends in Ecology and Evolution. Aceasta afirmă că animalele care trăiesc în medii mai reci tind să aibă apendici mai mici decât cele care trăiesc în medii mai calde, deoarece își pot regla temperatura prin mărimea acestor apendici.

Ryding spune că s-a sugerat de mult că regula lui Allen ar putea fi valabilă pentru animalele ale căror medii se încălzesc și că cercetările anterioare au arătat aceste tendințe la speciile individuale, însă noul studiu este primul care sintetizează amploarea acestor schimbări la nivelul speciilor.

Prin studierea literaturii de specialitate din ultimii doi ani, Ryding și echipa sa au constatat că această schimbare evolutivă a formei a fost raportată intens în rândul speciilor de păsări. Mai multe specii de papagali australieni au arătat, în medie, o creștere de 4% până la 10% a dimensiunii ciocului, comparativ cu anul 1871, o creștere care se corelează pozitiv cu temperaturile de vară anuale. Dar modelul nu este unic pentru Australia și nici pentru păsări.

În America de Nord, junco cu ochi întunecați, o pasăre cântătoare mică, a cunoscut o creștere a dimensiunii ciocului care coincide cu temperaturile extreme pe termen scurt din mediile reci. Alte rapoarte de schimbări rapide includ creșterea lungimii cozii în rândul șoarecilor de lemn, creșterea dimensiunii picioarelor în rândul șoarecilor mascați și creșterea dimensiunii aripilor liliecilor.

Așadar, cum a exclus echipa influența altor factori?

Deși este greu să excludem alți factori implicați în schimbarea formei, factorul unificator pe care îl găsim pentru toate aceste exemple descoperite în literatură este reprezentat de schimbările climatice, spune Ryding. Natura larg răspândită, dispară din punct de vedere geografic și a inter-specifică a acestor schimbări sugerează un stimul la nivel global, cel mai evident fiind schimbările climatice.

Ceea ce este deosebit de alarmant este ritmul extraordinar de rapid cu care survin aceste schimbări în cadrul speciilor.

Evoluția poate fi un proces foarte lent, spune Ryding. În schimb, descoperim că se întâmplă atât de repede într-un interval de timp atât de scurt. Și, deși ar putea fi tentant să vedem această schimbare de formă evolutivă ca pe o poveste de succes a rezilienței împotriva schimbărilor climatice, Ryding spune că este mai mult un caz de vremuri disperate care necesită măsuri disperate.

Știm că schimbările climatice se vor înrăutăți și nu știm dacă animalele vor putea ține pasul, mai spune cercetătoarea. În al doilea rând, nu știm cu ce ajută la supraviețuire aceste creșteri ale mărimii apendicilor.

Mai mult, Ryding spune că există întotdeauna factori limitativi în ceea ce privește cât de mult un apendice își poate adapta dimensiunea pentru a răspunde acestor schimbări.

Apendicii animalelor, cum ar fi ciocurile păsărilor, sunt utilizate pentru alte funcții decât controlul temperaturii corpului și există o limită până la care ciocul poate să crească în dimensiune înainte de a începe să interfereze cu capacitatea păsărilor de a se hrăni, deci aceasta este o altă problemă uriașă de luat în considerare.

Ryding spune că oamenii tind să se concentreze excesiv de mult asupra impactului schimbărilor climatice asupra societății umane, dar că acest nou studiu evidențiază cât de mult vor fi afectate animalele pe măsură ce planeta continuă să se încălzească.

În majoritatea timpului, când schimbările climatice sunt discutate în mass-media, oamenii se întreabă "poate omenirea să depășească asta?" sau "ce tehnologie poate rezolva acest lucru?", spune Ryding. Este timpul să recunoaștem că și animalele trebuie să se adapteze la aceste schimbări.

Source Sursa: cosmosmagazine.com
Text: Amalyah HartDin aceeași categorie

Mangrove

Trei lucruri de făcut pentru stabilizarea planetei

16 septembrie 2021 | Schimbări climatice
Pădure în flăcări

Temperaturile globale for depăși limita Acordului de la Paris

14 septembrie 2021 | Schimbări climatice
Severnaya Zemlya

Zona arctică din Rusia pierde miliarde de tone de gheață

13 septembrie 2021 | Schimbări climatice