Logo bio-infomedia.ro

14 milioane de tone de microplastic pe fundul oceanelor

  • 21 octombrie 2020
  • Mediu
Pahar de plastic pe plajă
Foto: PIXABAY

Mulți dintre noi știm că plasticul constituie o problemă uriașă pentru oceane, deoarece se poate acumula în zone de două ori mărimea statului Texas (S.U.A.), iar microplasticul (plasticul fragmentat în bucăți mai mici de 5 mm) poate afecta organismele marine dacă este ingerat.

Însă, deși oamenii de știință au înțeles destul de bine rolul plasticului de la suprafața oceanului, puțini sunt cei care au determinat cât de mult plastic ajunge la fundul oceanului, o problemă dificilă și costisitoare, având în vedere adâncimea oceanului.

Cercetătorii Justine Barrett, Chris Wilcox și echipele lor de la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), o agenție a guvernului australian, a cuantificat cantitatea de plastic din Great Australian Bight, o regiune oceanică din sudul Australiei, care este casă pentru numeroase viețuitoare marine. Cercetătorii au folosit un vehicul controlat de la distanță pentru a colecta probe de la o adâncime de 1600-3000 m. Apoi au adaptat o metode a filtrare și purificare a acestor probe pentru a evalua cantitatea de plastic pe care acestea o conțin.

Utilizând imagini microscopice, echipa de la CSIRO a numărat particulele de microplastic din diferitele probe și a estimat, pe baza datelor din aceasta regiune, că există 14 milioane de tone de microplastic pe fundul întregului ocean. Studiile anterioare estimaseră o cantitate mai mare de microplastic, deoarece au analizat zone de coastă, unde densitatea populației este mai mare, ceea ce a dus la o mai mare poluare sau contaminare a probelor colectate, fapt ce nu era reprezentativ pentru întregul ocean. Deoarece echipa a determinat cantitatea de microplastic dintr-o zonă mai izolată, rezultatele sale sunt mai mici și furnizează o estimare mai conservatoare.

Acest studiu are implicații serioase în ceea ce privește înțelegerea gravității problemei plasticului din oceane. Inițial, mulți s-au concentrat doar pe idea plasticului care plutește la suprafața apei oceanice, plasticul care ajunge la fundul oceanului fiind puțin studiat. Însă, aceste descoperiri arată că adâncurile oceanelor pot servi ca o adevărată groapă pentru plastic, chiar și aceste estimări conservatoare indicând severitatea problemei.

Source Articol publicat pe: sitn.hms.harvard.edu
Text: Eesha Khare
Foto: Pixabay