Logo bio-infomedia.ro

Viața de la malul mării

Malul mării
Malul nisipos al mării cu dispoziția sa schimbătoare pare frecvent păsăsit, dar sub stratul de nisip se ascund nenumărate viețuitoare. Majoritatea ajung la suprafață doar dacă valul le ia nisipul de deasupra. | Foto: PXHERE.COM

Litoralul rece și furtunos din timpul iernii oferă un mediu vital unei faune bogate în lunile de vară. Face posibilă o viață mult mai animată decât am crede la prima vedere.

Viața pe mal

Părțile superioare ale malului, preferate de iubitorii de soare, sunt rar acoperite de valuri. Aici crește morcovul sălbatic, muștarul de mal și mieluța, pe frunzele căreia nisipul adus de vânt se adună sub forma unor dune mici. Pe mal cuibărește chira de mare, ale cărei ouă sunt amenințate de vulpi și nevăstuici.

Linia malului, unde după retragerea valului rămân în urmă mănunchiuri de plante acvatice, sticle și alte deșeuri, oferă casă unei lumi colorate. Materiile în putrefacție atrag muște, insecte și un număr mare de purici de coastă. Pietrușii cercetează zona în căutare de hrană, iar pescărușii caută pești morți și crabi cu buzunare. Frecvent, pot fi găsite și cojile ouălor de rechini și de vulpi de mare.

Sedimentele noroioase ascund o comunitate înfloritoare de animale. Melcii de noroi pasc la suprafață, iar melcii-lună și melcii de mare pândesc prada. Îmediat sub suprafață sunt îngropați viermi, creveți și moluște. Aceste specii extrag hrana depozitată la suprafață sau suspendată în apa de deasupra. Numeroase vietăți microscopice trăiesc în spații dintre particulele sedimentelor.

Plajele nisipoase sau noroioase sunt medii foarte provocatoare. Căldura soarelui, apa sărată, vânturile încărcate cu sare și acțiunea constantă a valurilor reprezintă amenințări potențiale la supraviețuire. Ca rezultat, multe specii din zona de litoral petrec o mare parte din timp îngropate sub suprafață sau în adăpostul format de algele și de cochiliile aduse de mare.

Viața în timpul mareei

În timpul refluxului, malul pare lipsit de viață, cu toate că sub stratul de nisip se află nenumărate vietăți în căutare de hrană. Aici se găsesc multe scoici-inimă, scoici-mazăre mari și scoici-teasc, iar în pământ își sapă galerii nenumărați viermi cu tubușoare (tubifex). Lângă unele bălți, mici grămăjoare de pământ, asemenea celor făcute de râme, trădează prezența viermilor de nisip. Mai aproape de apă își caută hrană steaua de mare comună, în timp ce pe mal aleargă nisiparii.

Tabel observații specii
Când pot fi observate diferitele specii? | Foto: Minunata lume a animalelor

Schimbările malului mării

La fiecare flux și reflux, cu fiecare furtună și vânt puternic, aspectul malului nisipos se schimbă. Linia malului se deplasează, iar dispunerea firelor de nisip este modificată. Schimbările zilnice sunt mici, însă după o furtună puternică de iarnă, malul își schimbă subit aspectul.

Nisipul și pietrișul se agită, aranjându-se într-o nouă formă sau sunt luate de valuri în timpul unei furtuni. După câte un val uriaș se formează frecvent grămezi de pietriș pe linia mării.

Source Sursa: Minunata lume a animalelor
Foto: www.pxhere.org