Logo bio-infomedia.ro

Specii pe cale de dispariție din Europa

Zimbri în Parcul Natural Vânători Neamț
Turmă de zimbri în libertate surprinsă într-o pădure din Parcul Natural Vânători Neamț. Zimbrii au fost re-introduși în România în 1958, când primele două exemplare de animale au fost aduse din Polonia și ținute într-o rezervație din Hațeg. Astăzi pot fi admirați în Rezervația Dragoș-Vodă de la Vânători Neamț, în Rezervația Neagra de la Bucșani, Dâmbovița (cea mai mare rezervație din România ca număr de exemplare), în rezervația Valea zimbrilor din Vama Buzăului, Brașov, la Hațeg - Slivuț. | Foto: PARCUL NATURAL VÂNĂTORI NEAMȚ

Un milion din cele 8,7 milioane de specii descoperite pe pământ sunt amenințate cu dispariția la nivel mondial. Aflați care și câte specii din Europa sunt pe cale de dispariție sau au dispărut.

Speciile pe cale de dispariție sunt plante și animale amenințate cu dispariția. Acest fenomen este cauzat în principal de pierderea și degradarea habitatului/habitatelor, dar și de poluare, schimbările climatice, speciile alogene invazive, etc. Biodiversitatea este, însă, esențială pentru sănătatea ecosistemelor și viața umană.

Pentru a proteja speciile pe cale de dispariție, UE dorește să îmbunătățească și să conserve biodiversitatea. Într-o rezoluție adoptată în luna ianuarie, Parlamentul a solicitat elaborarea unei Strategii ambițioase a UE în domeniul biodiversității pentru 2030 pentru a aborda principalele cauze ale pierderii biodiversității și pentru a stabili obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru UE și statele membre

Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a întocmit o listă roșie europeană a speciilor pe cale de dispariție, astfel încât să poată fi luate măsuri pentru a le salva.

Conform IUCN, cel puțin 1 677 de specii dintre cele 15 060 de specii evaluate sunt amenințate cu dispariția

Din cele 1 677 de specii europene pe cale de dispariție, cele mai amenințate sunt melcii, scoicile și peștii.

Mai mult de jumătate din arborii endemici din Europa, inclusiv castanul porcesc/castanul sălbatic, Heberdenia excelsa și scorușul sunt amenințați cu dispariția, iar aproximativ o cincime dintre amfibieni și reptile sunt pe cale de dispariție.

Vulpea polară, nurca europeană, foca-călugăr de Mediterana, balena dreaptă și ursul polar sunt în prezent printre cele mai amenințate mamifere din Europa.

Polenizatorii sunt și ei în declin. Una din 10 specii de albine și de fluturi din Europa este pe cale de dispariție.

Specii amenințate din Europa
Foto: www.euparl.europa.eu

Source Articol publicat pe: www.europarl.europa.eu
Foto: Parcul Natural Vânători Neamț, www.europarl.europa.eu