Logo bio-infomedia.ro

Zonele marine protejate ajută la conservarea oceanelor

  • 2 februarie 2021
  • Ecologie
Rezervația marină Galapagos
Rezervația Marină Galapagos găzduiește peste 3000 de specii marine. | Foto: SHUTTERSTOCK
  • Zonele marine protejate (MPA) sunt porțiuni de mare, ocean și estuare, care restricționează activitățile umane în scopul protejării biodiversității.
  • Conform Ghidului MPA, există patru niveluri de protecție: protecție minimă, protecție redusă, protecție ridicată și protecție completă.

Oceanul contribuie încet la unificarea comunităților globale într-un mod profund. Și totuși, astăzi oceanul înfruntă mai multe amenințări ca niciodată în istorie.

Faptele și prognozele sunt zguduitoare. Mai mult de 25% dintre zonele de pescuit sunt supra-exploatate, iar majoritatea operează la un nivel maxim de sustenabilitate, fără a mai exista loc pentru extindere.

Acidificarea oceanului, care are loc atunci când apa oceanică absoarbe prea mult carbon, depășește cu mult normalul. Până la sfârșitul secolului, peste jumătate dintre speciile din oceane ar putea ajunge în pragul dispariției.

Omenirea continuă să distrugă cel mai mare ecosistem al planetei. Conservarea oceanului nu este doar esențială pentru protejarea biodiversității, ci și pentru protejarea noastră.

Pe măsură ce oceanele se deteriorează sub influența schimbărilor climatice, comunitățile noastre sunt în pericol. Pentru unii, aceasta ar putea însemna distrugerea zonelor de coastă, inclusiv a locuințelor, pe măsură ce furtunile se intensifică. Pentru alții, aceasta ar putea însemna pierderea principalei surse de hrană - peștele.

Un ocean sănătos și vibrant susține comunități sănătoase și o planetă sănătoasă. Observăm această conexiune în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU privind oceanul, SDG 14: Viața de sub ape. SDG 14 are șapte ținte principale, cu scopul de a conserva și utiliza în mod sustenabil resursele marine, pentru o dezvoltare sustenabilă.

Protejarea oceanelor lumii

Un studiu recent arată că zonele marine protejate (MPA - marine protected areas, în limba engleză) sunt mijloace importante pentru a atinge obiectivele de sustenabilitate a oceanului. În prezent, doar 6,4% din suprafața oceanică este protejată și doar 2,7% din aceasta are o protecție severă împotriva activităților perturbatoare, în ciuda faptului că oamenii de știință solicită a suprafața protejată de cel puțin 30%.

Anul trecut, câteva țări s-au alăturat Alianței Globale pentru Oceane și au căzut de acord să protejeze 30% din ocean până în anul 2030, un obiectiv numit 30x30. Dacă am putea realiza acest lucru, atunci am putea opri pierderea biodiversității, asigurând pește și hrană pentru toată lumea și am putea menține un ocean sănătos, care să se adapteze la schimbările climatice.

Zone marine protejate
Zonele marine protejate la nivel global (aprilie 2020). | Foto: MPATLAS.ORG

Nu toate zonele marine protejate sunt create egal

Zonele marine protejate, în diferite forme, au existat de decenii. Într-un sens mai larg, o zonă marină protejată este o zonă gestionată pentru a protejate anumite elemente ale vieții oceanice, prin definirea activităților permise și interzise în acea zonă. În prezent, ele vin în diferite forme și dimensiuni, însă calitatea este la fel de importantă precum cantitatea.

În decursul anilor, presiunea pentru a extinde zonele marine protejate la nivel global a determinat unele guverne să protejeze unele zone fără valoare sau cu valoare ecologică redusă, doar pentru a evita conflictul. A culege fructul cel mai de jos nu produce întotdeauna rezultatul dorit. Zonele protejate trebuie să fie amplasate la locul potrivit și să fie reglementate astfel încât să ne ajute în mod sustenabil.

Zonele marine protejate pot oferi diferite niveluri de protecție vieții oceanice. Nivelurile de protecție pot fi influențate de obiectivele de conservare, interesele economice și nevoile sociale și culturale ale regiunii.

La un capăt al spectrului, zonele marine pot avea o protecție minimală. În aceste zone marine protejate, sunt permise unele activități extractive, cum ar fi utilizarea echipamentului de pescuit care poate afecta speciile și habitatele. Acestea ar putea avea unele beneficii de conservare, însă doar reduse.

La celălalt capăt al spectrului, zonele marine pot avea o protecție ridicată sau completă. În aceste zone marine protejate, sunt permise doar activități de extracție cu impact minor (în zonele de protecție ridicată) sau aceste activități sunt complet interzise (în zonele cu protecție completă). Aceasta oferă cea mai bună protecție a biodiversității.

Niveluri de protecție a MPA
Nivelurile de protecție ale zonelor marine protejate, așa cum sunt prezentate în Ghidul MPA. (Oregon State University, IUCN World Commision on Protected Areas, Marine Conservation Institute, National Geographic Society și UNEP World Conservation Monitoring Centre, 2019). | Ilustrație: ANDY WARNER

Pe hârtie, unele țări deja au depășit obiectivul de 30%, însă, dacă zonele marine protejate nu au o reglementare solidă, este foarte probabil că ele să nu aducă beneficiile conservative dorite. De exemplu, în Franța sunt protejate 33,7% din apele naționale, însă mai puțin de 2% dintre acestea sunt protejate complet. Cele mai solide zone marine protejate au cel puțin o porțiune complet protejată față de orice activitate perturbatoare.

Pe coasta atlantică a Canadei, balenele nordice înoată libere printre valurile unui canion subacvatic, într-o zonă marină protejară denumită "The Gully". Fiind una dintre cele mai vechi zone marine protejate, această arie protejează sute de specii, inclusiv balene, delfini, pești, caracatițe și alte nevertebrate, ca să nu mai amintim de cea mai diversă comunitate de corali de apă rece din estul Canadei.

The Gully a fost criticată în trecut pentru reglementarea redusă a unor activități. Apoi, în anul 2019, guvernul canadian a interzis activitățile de petrol și gaze, mineritul și pescuitul cu traule în toate zonele marine protejate ale Canadei. Prin intermediul celor trei zone de management ale sale, inclusiv o zonă complet protejată de la suprafață până la fundul oceanului, The Gully continuă să fie o poveste de succes a conservării.

O privire în viitor

Zonele marine protejate au potențialul de ne ajuta la realizarea unor obiective ale SDG 14 și la menținerea unor ecosisteme sănătoase și a unor zone de pescuit sustenabile.

Ele ne pot ajuta mai puțin cu alte obiective ale SDG 14, cum ar fi reducerea poluării sau impactului acidificării. Reglementarea zonelor marine protejate se termină la granița lor, însă nu și impactul activităților noastre. Zonele marine protejate constituie doar o unealtă dintr-un set mai larg de unelte, care include și managementul pescăriilor, reglementările circulației maritime, politicile privind schimbările climatice și multe altele.

În dorința noastră de a proteja o treime din ocean, trebuie să protejăm zonele potrivite, prin reglementări solide și fără a aduce nedreptate și inechitate în rândurile comunităților afectate de deciziile de conservare. Chiar dacă astăzi obiectivul spune 30x30, ambiția este să vedem 100% din oceanul planetar gestionat în mod sustenabil, pentru viitorul omenirii.

Source Sursa: www.theconversation.com
Text: Julie ReimerDin aceeași categorie

Oceanul Antarctic

Oceanul Antarctic și bogăția sa ecologică

12 ianuarie 2021 | Ecosisteme
Pădurea Neagră

Diversitatea vieții în Pădurea Neagră

2 ianuarie 2021 | Ecosisteme