Logo bio-infomedia.ro

Urmele sugerează că oamenii au ajuns în America mai devreme

  • 28 septembrie 2021
  • Ecologie
Urme de Homo sapiens
Aceste urme de om descoperite în New Mexico, S.U.A., ar putea avea o vechime de 23.000-21.000 de ani. Dacă ipoteza se adeverește, ele ar reprezenta cea mai bună dovadă de până acum a faptului că oamenii trăiau în America de Nord în perioada de vârf a ultimei glaciațiuni. | Foto: DAVID BUSTOS/NATIONAL PARK SERVICE
  • Peste 60 de urme lăsate de oamenii preistorici și descoperite în New Mexico, Statele Unite ale Americii, sugerează că oamenii au ajuns în America în urmă cu 23.000-21.000 de ani, cu mult mai devreme decât se credea.
  • Momentul sosirii oamenilor în America este foarte contestat. Antropologii considerau că oamenii preistorici au ajuns în America de Nord prin strâmtoarea Berig, care leagă continentul asiatic de cel american, în urmă cu 13.000 de ani.

Amprentele lăsate în urmă de oamenii preistorici ar putea fi unele dintre cele mai solide dovezi că oamenii au ajuns în America mai devreme decât se credea anterior.

Peste 60 de "urme fantomă" - numite astfel pentru că apar cu intermitență în teren - arată că oamenii au ajuns în ceea ce este acum New Mexico acum 23.000-21.000 de ani, relatează geologul Matthew Bennett și colegii săi într-un articol publicat în Science, pe data de 24 septembrie. Dacă se vor adeveri, descoperirile fosilelor ar fi o dovadă concludentă a faptului că oamenii s-au aflat în America de Nord în perioada de vârf a ultimei ere glaciare, care a atins apogeul în urmă cu aproximativ 21.500 de ani.

Sosirea oamenilor în America este un lucru foarte contestat. Oamenii de știință considerau că oamenii au călătorit peste fâșia de uscat din strâmtoarea Bering, care făcea legătura între Asia și America de Nord, în urmă cu aproximativ 13.000 de ani în urmă, după ce masiva calotă glaciară Laurentide, care odinioară acoperea o mare parte din America de Nord, începuse să se retragă înspre Arctica. Însă o serie de descoperiri mai recente din America de Nord și de Sud - inclusiv oase de animale vechi de aproximativ 30.000 de ani dintr-o peșteră mexicană și unelte de piatră din Texas - sugerează că oamenii ar fi ajuns în regiune cu mult mai devreme.

În Parcul Național White Sands din New Mexico, Bennett, de la Universitatea Bournemouth din Poole, Anglia, și colegii săi au folosit mai multe metode pentru a calcula vârstele urmelor nou descrise, inclusiv datarea cu carbon a plantelor acvatice încorporate în și între urme.

Unul dintre lucrurile frumoase despre amprente este că, spre deosebire de uneltele din piatră sau oase, acestea nu pot fi deplasate în sus sau în jos în stratigrafie, spune cercetătorul. Sunt fixe și sunt foarte precise.

Însă unii arheologi nu sunt încă convinși de vârsta urmelor. Loren Davis, antropolog la Universitatea de Stat din Corvallis, Oregon, spune că ar dori să vadă cercetătorii folosind alte tehnici de validare pentru a verifica datele înainte de a "deschide șampania".

Acesta este genul de lucruri care te fac să rescrii manualele spune Davis. Pentru binele domeniului de cercetare, avem nevoie de standarde foarte ridicate. Iar dacă o verificare ulterioară confirmă vechimea urmelor, cercetătorul crede că descoperirea ne va arăta că oamenii au avut această capacitate uimitoare de a supraviețui și de a prospera într-o perioadă în care condițiile globale erau extreme.

Urmele au fost create în decursul a două milenii, în mare parte de copiii și adolescenții care rătăceau pe cărările care mărgineau cursurile de apă din White Sands în timpul erei glaciare, spun cercetătorii. Amprentele au fost găsite alături de cele ale mamuților și altor animale mari, care se adunau în jurul apelor din acel teritoriu în mare parte arid.

Bennett plănuiește să se întoarcă la White Sands după pandemie pentru a continua studierea amprentelor umane, sperând să afle mai multe despre oamenii care le-au creat. Amprentele au un mod aparte de a te conecta la trecut, care nu seamănă cu nimic altceva, spune cercetătorul. Este ceva deosebit să pui degetul la baza unei urme și să știi că cineva a călcat acolo acum 23.000 de ani.

Source Sursa: sciencenews.org
Text: Freda KreierDin aceeași categorie