Logo bio-infomedia.ro

Prinse sub gheață, algele cresc în întunericul iernii arctice

  • 27 ianuarie 2021
  • Ecologie
Golful Baffin
Chiar și în lunga și întunecata noapte arctică, algele fotosintetice marine prinse sub gheață au găsit o cale de a se dezvolta. | Foto: LENORLUX/ISTOCK/GETTY IMAGES PLUS
  • Golful Baffin, situat între Groenlanda și Canada, îngheață în fiecare an în timpul iernii polare.
  • În condițiile în care lumina solară este abia detectabilă sub stratul gros de gheață și zăpadă, fitoplanctonul arctic a găsit o cale să crească și să se dezvolte.

În fiecare iarnă, Golful Baffin îngheață pe măsură ce noaptea polară coboară peste regiune.

Odată cu venirea primăverii, fitoplanctonul înflorește în aceste ape reci dintre Groenlanda și Canada, susținând un ecosistem plin de delfini albi și narvali. Însă oamenii de știință presupuneau de multă vreme că algele fotosintetice rămân, în cea mai mare parte, în stare latentă pe timp de iarnă, izolate de lumina solară de stratul gros de gheață și zăpadă.

Noul studiu contestă această presupunere, arătând că fitoplanctonul de sub gheața golfului începe să crească începând chiar din februarie, când soarele abia strălucește deasupra orizontului Arcticii.

Achim Randelhoff, oceanograf la Université Laval din Quebec City, și colegii săi au lansat submersibile autonome în Golful Baffin, cu care au măsurat activitatea fotosintetică și concentrația de alge subacvatice.

În februarie, când lumina este abia detectabilă sub stratul de gheață gros de 1,5 m, fitoplanctonul arctic începe să se crească și să se dezvolte, conform raportului cercetătorilor publicat în Science Advances. Studiul sugerează că înflorirea de primăvară este doar apogeul unei perioade de creștere care începe în timpul iernii, nu doar o explozie a activității cum s-a crezut inițial.

Fitoplanctonul arctic este supereficient în utilizarea oricărui foton pe care îl găsește, a declarat Radelhoff, însă cercetătorul a fost surprins că algele se pot dezvolta în atât de puțină lumină. Pe măsură ce lunile au trecut și soare s-a ridicat mai sus pe cer, echipa a descoperit că dezvoltarea algelor s-a accelerat, atingând vârful în lunile aprilie și mai, în ciuda faptului că microorganismele erau în continuare acoperite de gheață.

Cum reușesc algele marine să crească într-un mediu cu foarte puțină lumină rămâne o întrebare deschisă. Multe aspecte ale iernii arctice rămân necunoscute, a declarat Randelhoff. Acesta este genul de studii care ridică mai multe întrebări decât răspunsuri.

Source Sursa: www.sciencenews.org
Text: Jonathan Lambert
Foto: Lenorlux/Getty ImagesDin aceeași categorie

Oceanul Antarctic

Oceanul Antarctic și bogăția sa ecologică

12 ianuarie 2021 | Ecosisteme
Pădurea Neagră

Diversitatea vieții în Pădurea Neagră

2 ianuarie 2021 | Ecosisteme
Masivul Mont Blanc

Diversitatea vieții în Munții Alpi

8 decembrie 2020 | Ecosisteme