Logo bio-infomedia.ro

Habitatele de apă dulce, amenințate de încălzirea globală

  • 20 martie 2021
  • Ecologie
Foto: SCITECHDAILY.COM
  • Conform unui studiu al cercetătorilor din Olanda, habitatele peștilor de apă dulce sunt amenințate de încălzirea globală, în principal din cauza creșterii temperaturii apei.
  • Acesta este primul studiu care investighează impactul potențial al schimbărilor climatice asupra a aproximativ 11.500 de specii de pești de apă dulce din lume.

Habitatele peștilor de apă dulce sunt amenințate de încălzirea globală, în principal din cauza creșterii temperaturii apei. O creștere cu 3,2 grade Celsius a temperaturii globale medii ar putea amenința mai mult de jumătate dintre habitatele unei treimi din toate speciile de pești de apă dulce. Numărul speciilor în pericol ar fi de zece ori mai mic dacă încălzirea globală ar fi limitată la 1,5 grade Celsius. Aceasta este concluzia unui studiu condus de Universitatea Radboud din Olanda, în colaborare cu Universitatea din Utrecht și Universitatea din Leiden, publicat în Nature Communications.

Multe studii au analizat deja potențialul impact al schimbărilor climatice asupra speciilor de animale și plante din ecosistemele terestre. Totuși, speciile de pești de apă dulce au fost, în general, ignorate, chiar dacă acestea reprezintă aproximativ un sfert dintre vertebratele cunoscute la nivel global, a declarat Valerio Barbarossa, conducătorul studiului. Acesta este primul studiu care investighează impactul potențial al schimbărilor climatice asupra a aproximativ 11.500 de specii de pești de apă dulce din lume.

Diferențe clare între diferitele scenarii ale încălzirii globale

La o creștere cu 3,2 grade Celsius a temperaturii globale, un scenariu plauzibil dacă nu vor mai exista reduceri ale emisiilor dincolo de țintele stabilite pentru anul 2030, peste o treime dintre speciile de apă dulce vor avea peste jumătate dintre habitatele lor actuale amenințate de extreme ale temperaturii apei sau vitezei de curgere.

Dacă încălzirea globală este limitată la 2 grade Celsius, 9% dintre specii ar putea avea peste jumătate dintre habitatele lor amenințate. Dacă încălzirea este limitată la 1,5 grade Celsius, numărul speciilor în pericol se reduce la 4%. Aceste cifre arată că limitarea încălzirii globale chiar contează pentru peștii de apă dulce, la fel cum studiile anterioare au arătat că aceasta contează pentru speciile terestre, a mai declarat Barbarossa.

Temperatura și debitul

Cercetătorii au modelat viitoarele extreme ale temperaturilor și debitelor apelor curgătoare și au identificat locurile unde acestea ar putea depăși extremele actuale în cadrul habitatelor peștilor de apă dulce. Temperatura și debitul apei sunt doi factori-cheie pentru speciile de pești de apă dulce. Schimbările climatice vor amplifica extremele în ceea ce privește debitul și temperaturile, ceea ce va reduce din habitatele disponibile. Acesta, în schimb, este un important indicator al riscului de extincție, a declarat Aafke Schipper, cercetător la Universitatea Radboud și coautor al studiului.

Rezultatele studiului arată că modificările în temperatura apei sunt mai amenințătoare decât modificările de debite, reflectând faptul că încălzirea globală va duce la temperaturi mai crescute ale apei peste tot. Descoperirile arată că amenințările pentru peștii de apă dulce sunt mai ridicate în apele tropicale.

Bariere artificiale

Numărul speciilor în pericol reprezintă cel mai rău scenariu, în sensul că presupunem că peștii nu se vor putea deplasa în alte zone ale bazinului de apă sau că nu se vor putea adapta noilor condiții, a continuat Barbarossa. Am mai luat în considerare un scenariu în care speciile se pot deplasa libere în cadrul bazinului de apă și pot "scăpa" de condițiile modificate. În acest caz, amenințările schimbărilor climatice ar fi mult mai reduse. Totuși, multe sisteme de apă dulce sunt fragmentat, fapt care împiedică peștii să se deplaseze în zone cu condiții mai bune.

Sistemele de ape curgătoare de la nivel mondial sunt caracterizate printr-un număr crescut de bariere artificiale, cum ar fi barajele, digurile, ecluzele și canalele. Acestea reduc conectivitatea habitatelor de apă dulce și limitează posibilitățile peștilor de a răspunde schimbărilor climatice prin deplasarea de-a lungul cursurilor de apă. De aici rezultă și necesitatea stringentă de a limita încălzirea globală, dacă dorim să protejăm biodiversitatea acvatică.

Source Sursa: www.scitechdaily.com
Text: Universitatea RadboudDin aceeași categorie