Logo bio-infomedia.ro

Extincția amenință sute de specii din Australia

  • 25 martie 2021
  • Ecologie
Cacaduul negru
Cacaduul negru de pe Insula Cangurilor din Australia este una dintre speciile care au supraviețuit incendiilor de vegetație din anii 2019-2020. | Foto: ANDREW PEACOCK/ISTOCK/GETTY IMAGES PLUS
  • WWF Australia estimează că aproape trei miliarde de mamifere, păsări, reptile și amfibieni au pierit sau au fost strămutate în perioada uriașelor incendii de vegetație din Australia din anii 2019-2020.
  • Impactul asupra speciilor mai puțin studiate, așa cum sunt nevertebratele și plantele, ar putea fi chiar mai mare.

Atunci când Isabel Hyman a ieșit într-o vizită în teren în zonele sălbatice din nordul New South Wales, Australia, după incendiile de vegetație din 2019-2020, era îngrijorată în privința a ceea ce nu v-a mai găsi. În urmă cu 15 ani, cercetătoarea, malacolog (specialist în studierea moluștelor) la Muzeul din Australia, a făcut o descoperire incredibilă printre aflorimentele de calcar din această regiune: un melc minuscul, de trei milimetri lungime, cu o cochilie striată de culoare maro-auriu închis, necunoscut până atunci.

Această nouă specie, având denumirea științifică Rophodon palethorpei, este endemică aflorimentelor calcaroase Kunderang Brook din Parcul Național Werrikimbe din Australia. Însă acum, specia ar putea deveni cunoscută pentru un motiv diferit, dar și devastator în același timp: este una dintre sutele de specii care au ajuns până la limita extincției de incendiile de vegetație care au măturat peste zece milioane de hectare de teren din sud-estul Australiei în vara anilor 2019-2020.

Această zonă a fost complet arsă, spune Hyman. Ne așteptăm ca mortalitatea de aici să fie foarte mare și există posibilitatea ca această specie să fi dispărut.

La un an după ce incendiile au fost stinse, impactul acestora asupra speciilor devine din ce în ce mai clar. Flăcările au distrus peste 20% din pădurile australiene, conform unei analize din februarie 2020 publicate în Nature Climate Change. Chiar dacă plantele și animalele au supraviețuit incendiilor, habitatele lor s-au modificat atât de mult încât le amenință existența. Ca rezultat al dimensiunilor dezastrului, experții spun că peste 500 de specii de plante și animale ar putea fi acum în pericol - sau chiar dispărute.

Cangur lingându-și rănile
Un cangur își linge labele arse după ce a scăpat dintr-un incendiu de vegetație de lângă Nana Glen, în New South Wales, pe data de 19 noiembrie 2020. | Foto: WOLTER PEETERS/GETTY IMAGES

Koala, animalul-simbol al Australiei, a devenit imaginea crizei australiene, în timp ce salvatorii scoteau aceste marsupiale din flăcări. Aproximativ 60.000 din populația australiană de 330.000 de koala au pierit în incendii, conform unui raport al World Wildlife Fund Australia. Deși nu este nicio îndoială că megafauna australiană a suferit enorm, cel mai mare impact a fost, probabil, asupra altor grupe de specii, cum sunt nevertebratele și plantele, care, de obicei, scapă atenției publice.

După cum Kingsley Dixon, ecolog la Universitatea Curtin din Perth, a declarat pentru Associated Press: Nu cred că a mai existat vreun eveniment în Australia care să fi distrus atât de multe habitate și care să fi împins atât de multe viețuitoare până la limita extincției.

Carismaticii koala

Chiar de dinaintea incendiilor, multe specii de vertebrate prezentau o tendință de declin, spune John Woinarski, ecolog la Universitatea Charles Darwin din Darwin, Australia. Flăcările au agravat amenințările care cauzează declinul.

De exemplu, marsupialul arboricol Petauroides volans deja suferise un declin al populației cu 50% în ultimele decenii. Apoi incendiile au distrus o treime din habitatele rămase de-a lungul coastei de est a Australiei. O analiză care este în curs de desfășurare ar putea reclasifica aceste marsupiale drept pe cale de dispariție.

În total, 49 de specii de vertebrate care anterior nu erau considerate în pericol au devenit acum amenințate, conform unui raport al cercetătorilor din iulie 2020 publicat în Nature Ecology and Evolution. Această modificare ar crește numărul vertebratelor terestre protejate din Australia cu 15%, de la 324 la 373 de specii.

Alte 21 de specii de vertebrate deja amenințate și-au pierdut peste 30% din habitat în urma incendiilor, întrunind acum toate condițiile pentru a fi încadrate la o categorie superioară de risc. O astfel de specie este koala (Phascolarctos cinereas), ale cărui populații din unele state au fost lovite puternic; ca urmare, specia s-ar putea transforma din vulnerabilă în pe cale de dispariție.

Koala trata de arsuri
Un koala numit Paul este tratat de arsuri după ce a fost salvat de voluntari în săptămânile de după incendiile de vegetație din New South Wales și Queensland. | Foto: NATHAN EDWARDS/GETTY IMAGES

În afară de impactul asupra lui koala, WWF Australia estimează că aproape trei miliarde de mamifere, păsări, reptile și amfibieni au pierit sau au fost strămutate în perioada crizei. Deși aceste cifre sunt îngrozitoare, impactul asupra speciilor mai puțin studiate, așa cum sunt nevertebratele și plantele, ar putea fi chiar mai mare.

Multe dintre aceste specii trăiesc în habitate de dimensiuni mult mai mici decât cele ale vertebratelor, ceea ce înseamnă că impactul asupra lor va fi mult mai pronunțat în cazul unui incendiu puternic, spune James Watson, specialist în conservare la Universitatea din Brisbane, Australia. Sunt dispus să pariez că există multe specii care ar putea dispărea pentru totdeauna.

Impactul asupra nevertebratelor

În februarie, peste 100 de biologi s-au întrunit în cadrul mai multor workshop-uri pentru a analiza dacă 234 de nevertebrate din Australia ar trebui acum incluse pe Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Melcii, la fel ca alte nevertebrate, sunt mai sensibili la incendiile de vegetație, deoarece ei nu se pot deplasa repede și nu pot supraviețui căldurii intense. Mulți dintre aceștia prezintă habitate cu suprafețe reduse, care au fost complet incinerate, fără a mai rămâne în urmă supraviețuitori care să recolonizeze zona distrusă.

Un melc nu poate face prea multe pentru a scăpa, spune Hyman. Este de așteptat o mortalitate de peste 90% după un incendiu de vegetație puternic. În octombrie 2020, echipa lui Hyman a publicat în Technical Reports of the Australian Museum Online unul dintre primele articole care cuantifică impacturile asupra nevertebratelor din New South Wales.

Studiul efectuat a arătat că 29 dintre speciile din acest stat - inclusiv gândacii de bălegar, racii de apă dulce, muștele, melcii și păianjenii - și-au pierdut habitatele în întregime. Alte 46 de specii au avut cel puțin jumătate dintre habitatele lor cunoscute afectate de incendii. Aceste 75 de specii fac parte dintre cele 234 propuse pentru includerea în Lista Roșie a IUCN.

Am adunat aproximativ 230 de specii despre care credem că oferă motive de îngrijorare. Acestea includ o gamă largă de taxoni, de la melci tereștri și diplopode până la arahnide și insecte, iar numărul este în continuă creștere, a declarat Jess Marsh de la Universitatea Chalres Darwin. Mă aștept să crească semnificativ.

Unii dintre păiajeni pe care cercetătoarea îi studiază au fost printre primii adăugați pe Lista Roșie. Cercetătoarea a petrecut deja câteva luni pe Insula Cangurilor din sudul Australiei pentru a căuta păiajenul-asasin de Insula Cangurilor (Zephyrarchaea austini). Fiind dependent de așternutul de frunze al pădurii și trăind în doar câteva zone care au fost arse la începutul anului 2020, acest păianjen ar fi putut dispărea.

În general, speciile aflate în evaluare pentru a fi declarate pe cale de dispariție și-au pierdut peste 50% din habitat, trăiesc în zone foarte combustibile ale habitatului și prezintă o capacitate limitată de deplasare. Peste 150 dintre cele 234 de specii aflate în curs de evaluare urgentă și-au pierdut întregul habitat. Problematice nu sunt numai flăcările, ci și mediul remodelat după trecerea incendiului. De exemplu, diplopodele (milipedele) sunt extrem de vulnerabile nu numai la foc, ci și de lipsa adăpostului și a umbrei cauzate de dispariția vegetației.

Numeroase nevertebrate sunt foarte susceptibile la deshidratare și au nevoie de adăpost și umezeală pentru a supraviețui în timpul verilor fierbinți, lucruri care lipsesc după un incendiu, spune Marsh. Luând în considerare toate amenințările [...] ne-am putea confrunta cu un număr semnificativ de specii care să fie pe cale de dispariție.

Înrădăcinați în loc

Dispariția vegetației nu pune în pericol doar animalele. Multe plante se pot afla și ele în pericol, deși experții încă mai lucrează la o listă oficială a acestora.

Rachael Gallagher, ecolog la Universitatea Macquarie din Sydney, a acordat prioritate plantelor endemice - plante care nu se mai regăsesc altundeva pe planetă -, care au nevoie urgentă de măsuri de conservare din partea guvernului australian. Poate că ar putea părea surprinzător, însă cercetătoarea este îngrijorată în mod particular pentru câteva specii de arbori care depind de foc pentru a supraviețui. De exemplu, speciile de eucalipt Eucalyptus delegatensis și Eucalyptus regnans sunt, de obicei, arse de foc, după care se regenerează din semințele care au supraviețuit după incendiu. În Australia există multe specii de arbori care trebuie să își încheie ciclul biologic, de la germinare la maturitatea reproductivă, până la apariția următoarelor incendii de vegetație majore. Pentru unele specii, aceasta înseamnă între 15 și 20 de ani.

Pădure de eucalipt
Unii arbori din Australia, cum este specia de eucalipt Eucalyptus regnans, depind de foc pentru ciclul lor biologic, însă incendiile masive din ultimii ar putea fi prea frecvente pentru ca aceste specii să poată supraviețui. | Foto: STATION96/ISTOCK/GETTY IMAGES PLUS

Problema actuală este faptul că schimbările climatice au determinat creșterea frecvenței incendiilor la un nivel la care aceste plante devin incapabile să ajungă la maturitate și să producă semințe înainte de apariția următorului incendiu, ceea ce înseamnă că ele ar putea dispărea din aceste ecosisteme.

Incendiile au distrus 25-100% din habitatele a 257 specii de plante, pentru care intervalul dintre două incendii succesive este posibil să fie prea scurt pentru a le permite să se regenereze în mod eficient, spune Gallagher. Aceste specii, care prezintă un anumit grad de toleranță la foc, prezintă un risc ridicat de extincție. Astfel de plante sunt Boronia granitica, Callistemon forresterae, Callitris oblonga și Eucalyptus gregsoniana.

Regăsite, nu pierdute

Cu toate acestea, pe măsură ce cercetătorii verifică în teren ceea ce s-a pierdut, uneori aceștia găsesc și o urmă de speranță. Plantele din Australia sunt remarcabil de rezistente, iar regenerarea lor a fost descoperită în locuri în care nimeni nu s-ar fi așteptat, spune Gallagher.

Una dintre speciile care au supraviețuit în ciuda tuturor probabilităților este Telopea aspera, un arbust rezistent la secetă, cu frunze tari și flori de culoare roșu-deschis. Această specie are un habitat foarte redus, trăind doar pe aflorimentul din granit al unui lanț muntos, care fost ars în timpul incendiilor, spune cercetătoarea. Totuși, rangerii parcului au observat că planta a reapărut după incendii și este posibil să-și revină, dacă nu vor mai exista alte incendii în următorii ani.

Câteva specii de animale despre care s-a crezut că sunt în pericol extrem de grav după incendiile care au ars aproape jumătate din Insula Cangurilor au supraviețuit mai bine decât s-ar fi așteptat cineva. În rezervațiile puternic afectat din vestul insulei, șoarecele marsupial Sminthopsis aitkeni este observat deseori pe capcanele foto.

Șoarece marsupial
Șoarecii marsupiali de pe Insula Cangurilor, cum este specia Sminthopsis aitkeni, s-au descurcat mai bine decât alte animale și apar deseori pe camerele de luat vederi. | Foto: AUSTRALIAN WILDLIFE CONSERVANCY

În mod similar, grupuri mari de cacadu negri (Calyptorhynchus lathami) s-au adaptat deplasându-se în zonele nearse, spune Karleah Berris de la Natural Resources Kangaroo Island, care conduce echipa care gestionează păsările aflate în pericol. Mai mult, un număr surprinzător de mare de păsări s-au înmulțit și și-au crescut puii la mijlocul anului 2020. Acum este important să protejăm ceea ce a rămas după incendii, până când zonele arse se vor regenera, spune cercetătoarea.

În mod încurajator, în urma vizitelor în teren efectuate în New South Wales la sfârșitul anului trecut, echipa lui Hyman a descoperit supraviețuitori prin unele specii de melci. Melcii au apărut în mici petice de habitat nears, uneori la fundul unor șanțuri sau adânc îngropați în litiera din jurul arborilor mari. Aceasta dă speranța că alte specii de melci ar fi putut supraviețui într-un număr mai mare în habitatele care au fost mai puțin afectate de incendii.

Source Sursa: www.sciencenews.org
Text: John PickrellDin aceeași categorie