Logo bio-infomedia.ro

Creaturi stranii, descoperite sub banchizele din Antarctica

  • 17 februarie 2021
  • Ecologie
Foraj în banchiză
O cameră a British Antarctic Survey este coborâtă în forajul de 900 m lungime din banchiza Filchner-Ronne (ceatura marină care apare în imagine cu are legătură cu descoperirea). | Foto: HUW GRIFFITHS/BRITISH ANTARCTIC SURVEY
  • Cercetătorii au forat la 900 m adâncime sub banchiza Antarcticii și au descoperit forme de viață stranii, asemănătoare cu spongierii.
  • Aceasta este prima înregistrare a unei comunități pe un substrat dur localizată adânc sub banchiză și care pare a fi contrară tuturor teoriilor privind formele de viață care ar putea supraviețui aici

Adânc sub banchizele din Antarctica există mai multă viață decât ne-am fi așteptat, conform unui studiu recent publicat în Frontiers in Marine Science.

În cadrul unui studiu de explorare, cercetătorii au forat sub 900 m de gheață în banchiza Filchner-Ronne, situată în partea de sud-est a Mării Weddell. La o distanță de 260 km față de oceanul deschis, într-un întuneric absolut și la temperaturi de -2,2 grade Celsius, foarte puține animale au fost observate vreodată.

Însă acest studiu este primul care descoperă existența unor animale sedentare - similare cu bureții și alte specii potențial necunoscute anterior - atașate de un bolovan de pe fundul oceanului.

Acestă descoperire este unul dintre acele accidente norocoase care canalizează ideile în alte direcții și ne arată că viața marină din Antarctica este incredibil de specială și uimitor de adaptată la lumea înghețată, declară biogeograful și autorul principal al studiului, dr. Huw Griffiths, de la British Antarctic Survey.

Mai multe întrebări decât răspunsuri

Descoperirea noastră ridică mult mai multe întrebări decât răspunsuri, ca de exemplu cum au ajuns ele acolo? Cu ce se hrănesc? De când se află acestea acolo? Cât de frecvent sunt acești bolovani acoperiți de viață? Sunt aceleași specii care se găsesc în afara banchizei sau sunt specii noi? Ce s-ar putea întâmpla cu aceste comunități dacă banchiza s-ar topi?

Banchizele plutitoare reprezintă cele mai puțin explorate habitate din Oceanul Antarctic. Acestea acoperă mai mult de 1,5 milioane de kilometri pătrați din platoul continental al Antarcticii, însă doar câteva zone care, însumate, ating dimensiunea unui teren de tenis a fost studiate cu ajutorul a opt foraje anterioare.

Animale sedentare sub banchiză
Animale sedentare - asemănătoare bureților - atașate de un bolovan de pe fundul oceanului. | Foto: HUW GRIFFITHS/BRITISH ANTARCTIC SURVEY

Teoriile actuale privind viața care ar putea supraviețui sub banchize sugerează că viața devine mai puțin abundentă pe măsură ce te îndepărtezi de suprafața apei și de lumina solară. Studiile anterioare au descoperit în aceste habitate câțiva prădători și gunoieri de mici dimensiuni, cum ar fi peștii, viermii, meduzele și krillii. Însă, organismele care se hrănesc prin filtrare - care depind de sursele de hrană de deasupra - era de așteptat să dispară odată cu coborârea în adâncime.

Așadar, a fost o surpriză când echipa de geologi, forând prin gheață pentru a colecta mostre de sedimente, a lovit o rocă în loc de nămol la fundul oceanului. Ei au fost și mai surprinși de înregistrarea video, care a arătat un bolovan mare acoperit de creaturi stranii.

Este necesară a nouă expediție în Antarctica

Aceasta este prima înregistrare a unei comunități pe un substrat dur (de exemplu, un bolovan) localizată adânc sub banchiză și care pare a fi contrară tuturor teoriilor privind formele de viață care ar putea supraviețui aici.

Având în vedere curenții marini din regiune, cercetătorii au calculat că această comunitate s-ar putea afla la până 1500 km amonte față de cea mai apropiată sursă de fotosinteză. Sunt cunoscute și alte organisme care colectează nutrimente din topirea gheții sau chimicale din izvoarele de metan, însă cercetătorii nu vor afla mai multe despre aceste organisme până nu vor avea la dispoziție echipamentele pentru colectarea unor eșantioane din aceste organisme - o adevărată provocare în sine.

Pentru a răspunde la aceste întrebări va trebui să găsim o cale de a ne apropia de aceste animale și de mediul lor - la 900 m sub stratul de gheață și la 260 km față de vaporul unde este amplasat laboratorul nostru, continuă Griffiths. Aceasta înseamnă că va trebui să descoperim metode inovative pentru studierea lor și pentru a răspunde la întrebările pe care le avem.

De asemenea, Griffiths și echipa sa au mai notat că, în contextul crizei climatice și colapsului banchizei, se reduce timpul disponibil pentru studierea și protejarea acestor ecosisteme.

Source Sursa: www.scitechdaily.com
Text: Frontiers in Marine ScienceDin aceeași categorie

Oceanul Antarctic

Oceanul Antarctic și bogăția sa ecologică

12 ianuarie 2021 | Ecosisteme