Logo bio-infomedia.ro

Proteinele structurale ale SARS-CoV-2

  • 22 august 2020
  • COVID-19
SARS-CoV-2
Ilustrație a proteinelor structurale ale coronavirusului SARS-CoV-2 | Foto: BIOVENDOR.COM

Coronavirusurile conțin cel puțin patru proteine structurale: proteina spike (S), proteina anvelopei (E), proteina membranei (M) și proteina nucleocapsidei (N).

Proteina spike (S)

Pătrunderea coronavirusurilor în celulă este dependentă de legarea proteinei virale spike (S) la receptorii celulari și de pregătirea proteinei S de către proteazele celulei-gazdă. Studiile au arătat că SARS-CoV-2 utilizează drept receptor enzima de conversie a angiotensinei 2 (ACE2) pentru pătrunderea în celulă și proteaza celulară TMPRSS2 pentru pregătirea proteinei S.

Glicoproteina S este o glicoproteină transmembranară de tip I care joacă un rol important în medierea infecției virale. Proteinele S sunt constituite din două subunități, S1 și S2. Subunitatea S1 leagă receptorul celular prin intermediul domeniului său de legare a receptorului (RBD), ceea ce induce modificări conformaționale în subunitatea S2, care permit peptidei de fuziune să pătrundă în membrana celulei-gazdă. Proteina S reprezintă o țintă importantă pentru dezvoltarea medicamentelor specifice.

Proteina anvelopei (E)

Proteina E este o proteină mică, integral membranară, implicată în câteva aspecte ale ciclului de viață viral, cum ar fi formarea și asamblarea anvelopei, dar și în patogeneză. Studiile recente s-au concentrat pe structura și topologia sa, pe funcțiile sale de viroporină tunel de ioni și interacțiunile sale cu celelalte proteine virale, precum și cu proteinele celulei-gazdă. Coronavirusurile recombinate, cărora le lipsește proteina E, expun titre virale reduse semnificativ, maturare virală perturbată sau propagare virală redusă, ceea ce demonstrează importanța proteinei E în producția și maturarea virală.

Proteina membranei (M)

Proteina M este o componentă a anvelopei virale care joasă un rol central în morfogeneza și asamblarea virusului prin interacțiunile sale cu alte proteine virale. Proteina M este localizată între proteinele S din anvelopa virală, împreună cu un număr mic de proteine E și este principalul motor al înmuguririi virusului. În timpul asamblării virionului autentic, proteina M interacționează cu ea însăși, cu proteina N, dar și cu proteinele E și S. Proteina M are o imunogenitate celulară dominantă și provoacă un răspuns umoral puternic, ceea ce sugerează că ar putea servi drept țintă pentru un eventual vaccin.

Proteina nucleocapsidei (N)

Funcția principală a proteinei N este de a împacheta genomul viral într-un complex ribonucleoproteic (RNP) denumit capsidă. Acesta este o parte fundamentală a auto-asamblării și replicării virale. În plus, proteina N a SARS-CoV-2 afectează răspunsurile celulei-gazdă și ar putea juca un rol regulator în ciclul de viață viral.

Sursa: www.biodendor.com
Foto: www.biovendor.com

SARS-CoV-2

SARS-CoV-2

Masuri de protectie anti-COVID-19

Statistici COVID-19