Logo bio-infomedia.ro

Noutăți despre COVID-19 și coronavirusul SARS-CoV-2

COVID-19 | 17.04.2021

Oamenii la care apar tulburări de coagulare după vaccinul COVID-19 au în comun un răspuns imunitar neobișnuit

Un număr redus din milioanele de oameni vaccinați cu vaccinurile împotriva COVID-19 produse de Oxford-AstraZeneca și Johnson&Johnson au dezvoltat o tulburare de coagulare gravă, prin formarea unor cheaguri sanguine în diferite locuri din organism, cum ar fi sinusurile care drenează sângele din creier. Câteva persoane au murit. Studiile sugerează că unele persoane vaccinate au dezvoltat un răspuns imunitar care atacă proteina numită factorul 4 plachetar (PF4), care determină trombocitele (plachetele sanguine) să formeze cheaguri. Aceste trombocite sunt utilizate înainte ca organismul să mai poată forma altele noi. Drept urmare, acești pacienți ajung să aibă aceste cheaguri rare și un nivel scăzut de plachete sanguine. Din 23 de pacienți care s-au vaccinat cu AstraZeneca și au prezentat simptome de cheaguri sanguine sau un nivel scăzut de trombocite, 21 au fost testați pozitiv pentru anticorpi împotriva PF4, iar dintre aceștia, 20 au dezvoltat cheaguri sanguine. Cheagurile sanguine induse de vaccin sunt similare cu o afecțiune denumită trombocitopenie indusă de heparină (HIT). La pacienții cu HIT se formează cheaguri sanguine după tratarea cu medicamentul anticoagulant heparină, care se atașează de proteina PF4, ambele molecule putând fi apoi atacate de sistemul imunitar. Tratarea cu heparină a pacienților vaccinați care prezintă anticorpi împotriva PF4 determină formarea mai multor cheaguri. Înlocuirea heparinei cu un alt anticoagulant ar putea duce la evitarea formării acestor cheaguri sanguine.

Science News | 16 aprilie 2021 | Link articol


COVID-19 | 12.04.2021

Imunitatea de turmă ar putea fi atinsă în 4,6 ani datorită vaccinării din țările mai sărace

Accesul la vaccin și ratele de vaccinare sunt mai ridicate în țările dezvoltate, dar rămân reduse sau chiar non-existente în țările mai sărace și cu mai puține resurse. Având în vedere rata globală de vaccinare actuală, vor fi nevoie de 4,6 de ani pentru atingerea imunității de turmă împotriva COVID-19. Acest interval mare de timp va permite, cel mai probabil, apariția unor noi tulpini ale virusului, care ar putea reduce din eficacitatea vaccinurilor. Tratarea vaccinurilor ca bunuri publice în loc de mărfuri de piață este drumul de urmat în privința atingerii echității la vaccinare. Aceasta ar putea implica extinderea programelor de vaccinare existente, dezvoltarea de noi vaccinuri sau suspendarea temporară a brevetelor. Cel puțin 159 de țări și-au început campaniile de vaccinare. Unele dintre acestea, cum este Marea Britanie, sunt pe cale de a-și vaccina majoritatea populației cu risc. În Marea Britanie, peste 6 milioane de persoane au primit ambele doze de vaccin împotriva COVID-19, iar ultimele estimări arată că țara va atinge imunitatea de turmă pe 9 aprilie, când 73,4% din populație își va fi format imunitatea.

Medical News Today | 9 aprilie 2021 | Link articol


COVID-19 | 12.04.2021

Efectele secundare ale vaccinului împotriva COVID-19 produs de Oxford-AstraZeneca

Vaxzevria, vaccinul împotriva COVID-19 produs de Universitatea Oxford și compania farmaceutică AstraZeneca, poate avea efecte secundare moderate, ce apar în mod obișnuit după o vaccinare. Totuși, există unele controverse recente legate de apariția unor tulburări de coagulare la unele dintre persoanele vaccinate. Conform prospectului vaccinului, cele mai obișnuite efecte secundare includ simptome moderate, și anume: dureri de cap (52,6%), oboseală (53,1%), dureri musculare sau articulare (44%, respectiv 26,4%), febră (33,6%), frisoane (31,9%), greață (21,9%). Aceste procente se bazează pe rezultatele a patru evaluări clinice, la care au participat 23.745 de persoane. De asemenea, au fost raportate dureri și iritații la locul de injectare. În plus, mai pot apărea unele reacții alergice față de anumite componente ale vaccinului. Simptomele reacțiilor alergice pot include erupții cutanate, urticarie, umflături și simptome respiratorii. Au existat câteva cazuri de anafilaxie - o reacție alergică foarte puternică și potențial fatală. Însă, aceasta poate apărea extrem de rar (cu o rată de 0,002%).

Medical News Today | 12 aprilie 2021 | Link articol


COVID-19 | 12.04.2021

Legătura dintre vaccinul AstraZeneca și tulburările de coagulare devine tot mai clară

Ceea ce a fost doar o suspiciune îngrijorătoare în urmă cu patru săptămâni este acum acceptat pe scară largă: vaccinul împotriva COVID-19 produs de la AstraZeneca poate să producă, în cazuri extrem de rare, o afecțiune caracterizată prin apariția unor cheaguri sanguine periculoase și reducerea numărului de plachete sanguine (trombocite). În Europa, au fost raportate cel puțin 222 de cazuri suspecte la cele 34 de milioane de persoane care au primit prima doză de vaccin. Mai mult de 30 dintre acestea au murit. Confruntată cu tot mai multe cazuri, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), care s-a abținut de la arăta cu degetul până acum, a admis, pe 7 aprilie, o asociere probabilă între această afecțiune și vaccin, care recent a fost redenumit Vaxzevria. Pe măsură ce legătura a devenit tot mai clară, oamenii de știință se concentrează pe mecanismul probabil din spatele acestui comportament eronat al sistemului imunitar. Acum oficialii din domeniul sănătății se întreabă cine poate primi și cine nu poate primit Vaxzevria, cu unele țări introducând deja restricții.

Science | 11 aprilie 2021 | Link articol


COVID-19 | 07.04.2021

Pfizer susține că vaccinul său COVID-19 are o eficacitate de 100% la tineri

Într-o evaluare clinică de fază 3 efectuată la copii cu vârstele de 12-15 ani, participanții care au primit o doză de vaccin Pfizer/BioNTech au dezvoltat niveluri mai ridicate de anticorpi împotriva coronavirusului, comparativ cu tinerii cu vârstele de 16-25 de ani dintr-o evaluare clinică anterioară. Iar aceste niveluri ale anticorpilor fac vaccinul foarte eficace. Niciunul dintre cei 1131 de tineri vaccinați nu a avut simptome de COVID-19. Eficacitatea de 100%, bazată pe un număr relativ redus de cazuri, ar putea scădea puțin pe măsură ce evaluarea continuă. Cu toate acestea, rezultatele indică un vaccin care funcționează foarte bine la adolescenți. Efectele adverse la grupa de vârstă 12-15 ani au fost similare cu cele de la grupa de vârstă 16-25 de ani, și anume dureri la locul de injectare, oboseală și dureri de cap. Recent, Pfizer a început evaluarea vaccinului la copii cu vârstele cuprinse între șase luni și 11 ani.

Science News | 31 martie 2021 | Link articol


COVID-19 | 04.04.2021

Formarea anticorpilor după o singură doză de vaccin cu ARN mesager

Până în prezent, două vaccinuri cu ARN mesager (ARNm) au fost aprobate pentru combaterea COVID-19: vaccinul mRNA-1273 de la Moderna și vaccinul BNT162b2 de la Pfizer/BioNTech. În evaluările clinice, aceste vaccinuri au arătat o eficacitate de peste 90% în prevenirea infecțiilor simpromatice cu SARS-CoV-2, după administrarea a două doze la un interval de 3-4 săptămâni. Studiul realizat de cercetătorii de la Children’s Mercy Kansas City, S.U.A., a evaluat nivelurile de anticorpi de bază și la 3 săptămâni după prima doză de vaccin Pfizer/BioNTech, la 36 de lucrători din domeniul sanitar care fuseseră infectați cu noul coronavirus cu 30-60 de zile înainte de primirea vaccinului și la 152 de lucrători care nu fuseseră infectați. Cercetătorii au descoperit că, la 3 săptămâni de la prima doză de vaccin, persoanele cu o infecție recentă cu SARS-CoV-2 sau seropozitive au prezentat niveluri de anticorpi mai ridicate pentru patru antigeni ai virusului și niveluri mai ridicate de anticorpi neutralizanți comparativ cu persoanele care nu mai fuseseră infectate. Totuși, stabilirea duratei de viață a acestor anticorpi necesită investigații suplimentare.

The New England Journal of Medicine | 23 martie 2021 | Link articol


SARS-CoV-2

SARS-CoV-2

Statistici COVID-19

Masuri de protectie anti-COVID-19