Logo bio-infomedia.ro

Noutăți despre COVID-19 și coronavirusul SARS-CoV-2

COVID-19 | 24.10.2021

Cât de mult ar putea dura imunitatea naturală?

La începutul pandemiei de COVID-19, unele țări, printre care Marea Britanie și Suedia, au adoptat politica imunizării de grup, care presupunea că lăsarea oamenilor să se infecteze cu noul coronavirus ar conferi suficientă imunizare în cadrul populației pentru ca pandemia să fie oprită. Deși există cazuri în care unii oameni s-au îmbolnăvit de COVID-19 de mai multe ori, numărul acestora este insuficient pentru un studiu epidemiologic. Aceasta înseamnă că este dificil de estimat cât timp durează imunizarea după infectarea cu SARS-CoV-2. Într-un studiu recent, cercetătorii au analizat informațiile existente despre alte virusuri foarte asemănătoare cu SARS-CoV-2, cu scopul de a determina cât de mult ar putea dura imunitatea după COVID-19. Studiul arată că, la persoanele nevaccinate, protecția împotriva reinfectării ar putea dura între 3 și 61 de luni de la boală, dacă virusul încă mai circulă în comunitate. În plus, vaccinarea după dezvoltarea bolii duce la dobândirea unui răspuns imun mai robust, comparativ cu persoanele vaccinate, dar care nu au trecut prin boală.

Medical News Today | 18 octombrie 2021 | Link articol


COVID-19 | 19.10.2021

Vaccinul COVID produs de Novavax arată o eficacitate de 90,4% în evaluarea clinică

Într-un comunicat de presă recent, compania de biotehnologie Novavax a declarat că rezultatele celei de a treia faze a evaluării clinice arată că vaccinul său experimental împotriva COVID-19 este eficient la prevenirea formelor medii și grave ale bolii. Conform datelor raportate de companie, NVX-CoV2373, care este un vaccin pe bază de nanoparticule proteice recombinante, a prezentat o eficiență de 100% împotriva formelor moderate și severe ale COVID-19 și o eficiență generală de 90,4%. Studiul a fost efectuat pe 30.000 de adulți din Statele Unite ale Americii și Mexic, care au fost împărțiți în două grupe într-un raport de 2:1. Prima grupă a primit două doze a câte 5 micrograme de NVX-CoV2373, la un interval de 21 de zile, iar cea de a doua grupă a primit două doze a câte 50 de micrograme de adjuvant Matrix-MTM (placebo), la același interval de timp.

Medical News Today | 18 octombrie 2021 | Link articol


COVID-19 | 16.10.2021

"Toate vaccinurile sunt extrem de eficiente", conform unui studiu francez pe 22 de milioane de persoane

Vaccinarea împotriva COVID-19 reduce riscul de deces sau de spitalizare cu 90%, arată rezultatele unui studiu din Franța, efectuat pe 22,6 milioane de persoane cu vârsta de peste 50 de ani. Vaccinurile protejează și împotriva celor mai grave efecte ale variantei Delta, predominantă astăzi. Studiul, cel mai extins de până acum, a fost realizat de Epi-Phare, un grup științific înființat de sistemul de sănătate din Franța. Cercetătorii au comparat 11,3 milioane de persoane vaccinate cu același număr de persoane nevaccinate din același grup de vârstă, în perioada 27 decembrie 2020 - 20 iulie 2021. Rezultatele au arătat o reducere de riscului de spitalizare și de deces cu peste 90% începând cu cea de a 14-a zi de după cea de-a doua doză. Concluzii similare au fost publicate anterior în Israel, Marea Britanie și SUA, însă numărul persoanelor care au luat parte la cercetarea din Franța este cel mai ridicat.

The Guardian | 11 octombrie 2021 | Link articol


COVID-19 | 10.10.2021

Combinații de medicamente împotriva infecției cu noul coronavirus

Un nou studiu a descoperit că o combinație între medicamentele antivirale interferon alfa (IFN-α) și nafamostat a combătut cu eficiență infecția cu SARS-CoV-2. Combinația celor două medicamente a inhibat replicarea virusului în culturile de celule și în studiile pe animale, la concentrații mai reduse decât fiecare medicament luat separat. Medicamentele produc efectul antiviral prin inhibarea enzimelor gazdei în locul proteinelor virale, reducând astfel riscul potențial de rezistență la medicamente. Interferonii, inclusiv IFN-α, aparțin unei clase de molecule de semnalizare denumite citokine pe care celulele imunitare le eliberează în timpul infecției virale. În urma infecției cu SARS-CoV-2, IFN-α ajută la recrutarea celulelor imunitare în plămâni și la activarea lor, contribuind la răspunsul antiviral. IFN-α stimulează și secreția altor citokine care amplifică răspunsul imunitar, limitând astfel replicarea SARS-CoV-2.

Medical News Today | 6 octombrie 2021 | Link articol


SARS-CoV-2 | 02.10.2021

C.1.2, o noua variantă a coronavirusului SARS-CoV-2

Oamenii de știință au identificat o nouă variantă a SARS-CoV-2, pe care a denumit-o C.1.2. Aceasta conține mutații asociate cu creșterea transmisibilității și a abilității de a ocoli anticorpii. Totuși, experții spun că nu este cazul să intrăm în panică. Protocoalele de sănătate publică, precum vaccinarea, purtarea măștii și distanțarea socială, sunt eficiente pentru prevenirea infectării cu noua variantă. Folosind analiza genetică, cercetătorii notează că varianta C.1.2 conține multe mutații prezente și la variantele Alfa, Beta, Delta și Gamma ale SARS-CoV-2. Aceste mutații fac mai facilă pătrunderea virusului în celule, sporesc rezistența la tratamente și vaccinuri și cresc transmisibilitatea. Deocamdată, noua variantă a fost detectată cu niveluri foarte reduse în Africa de Sud (mai puțin de 3%) și global (sub 1%).

Medical News Today | 10 septembrie 2021 | Link articol


COVID-19 | 02.10.2021

Un nou medicament antiviral reduce spitalizarea și mortalitatea COVID-19

O pastilă împotriva coronavirusului care se poate lua acasă înjumătățește riscul ca persoanele diagnosticate cu COVID-19 să ajungă la spital sau să moară, conform unei evaluări preliminare efectuate de compania farmaceutică Merck. Pastila, un medicament antiviral denumit molnupiravir, a fost testată împotriva unui placebo la persoanele cu risc ridicat de a dezvolta o formă gravă a bolii. Dintre cele 377 de persoane care au primit placebo, 14,1% (53 de persoane) au fost spitalizate în 29 de zile de la începerea evaluării, iar opt au murit. Spre comparație, dintre cele 385 de persoane care au primit medicamentul, 7,3% (28 de persoane) au fost spitalizate în aceeași perioadă, iar niciuna nu a murit. Un număr similar de persoane care au luat medicamentul și placebo au raportat efecte secundare, dar mai puține persoane din grupul celor care au primit medicamentul au stopat tratamentul din cauza acestor efecte. Nu a fost descrisă natura acestor efecte secundare.

Science News | 1 octombrie 2021 | Link articol


SARS-CoV-2

SARS-CoV-2

Statistici COVID-19

Masuri de protectie anti-COVID-19