Logo bio-infomedia.ro

Noutăți despre COVID-19 și coronavirusul SARS-CoV-2

COVID-19 | 24.09.2021

Pfizer spune că vaccinul său COVID-19 este sigur pentru copiii de 5-11 ani

Copiii de școală elementară ar putea fi vaccinați pentru COVID-19 foarte curând. Gigantul farmaceutic Pfizer și compania germană de biotehnologie BioNTech au raportat, pe 20 septembrie, că o doză redusă a vaccinului lor cu ARN mesager este sigură pentru copii. Există indicii că vaccinul protejează și împotriva coronavirusului. Doza de 10 micrograme inoculată copiilor cu vârsta de 5-11 ani reprezintă o treime din cantitatea inoculată persoanelor de peste 12 ani. Cu toate acestea, după două injectări la un interval de 21 de zile, copiii au produs niveluri de anticorpi comparabile cu cele ale persoanelor de 16-25 de ani vaccinate cu ambele doze. Cele două companii, care au prezentat rezultatele preliminare prin intermediul unei declarații de presă, nu au transmis informații și despre protecția împotriva infectării, spitalizare sau decesele cauzate de virus. Efectele secundare ale vaccinului au fost similare cu cele întâlnite la copii de vârstă mai mare. Pfizer a mai declarat că va solicita autorizație în regim de urgență de la autoritățile americane pentru utilizarea vaccinului la copiii cu vârstele de 5-11 ani.

Science News | 20 septembrie 2021 | Link articol


SARS-CoV-2 | 17.09.2021

Mu, noua variantă a virusului SARS-CoV-2

În data de 30 august 2021, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a identificat o nouă variantă de interes a virusului SARS-CoV-2, denumită Mu (B.1.621). O variantă de interes conține markeri genetici specifici care pot modifica diagnosticarea, transmisibilitatea, gravitatea bolii sau eficiența vaccinurilor. Varianta Mu își are originile în Columbia, în ianuarie 2021. Prevalența acesteia în Statele Unite ale Americii este de aproximativ de 0,1%, în timp ce în restul lumii este mai mică de 0,1%. În Columbia, prevalența este de 39%, iar în Ecuador este de 13%, conform raportului săptămânal al OMS, publicat pe 31 august. Datele preliminare indică faptul că varianta Mu posedă modificări genetice (mutații) care ar putea-o face mai rezistentă la imunitatea dată de vaccinuri sau de o infecție anterioară. Totuși, sunt necesare studii suplimentare pentru confirmarea acestor constatări.

Medical News Today | 15 septembrie 2021 | Link articol


SARS-CoV-2 | 12.09.2021

Oamenii de știință descoperă anticorpi care pot neutraliza mai multe variante ale SARS-CoV-2

Cercetătorii au studiat o mulțime de anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2, izolați de la persoane care au fost infectate cu noul coronavirus. Au căutat anticorpi care să nu-și piardă eficacitatea față de noi variante și care să funcționeze împotriva unei varietăți de virusuri respiratorii. Cercetătorii au folosit scanarea mutațională profundă. Aceasta este o tehnică de ultimă generație care permite oamenilor de știință să evalueze mii de posibile variante genetice. De asemenea, au folosit teste de legare a pan-sarbecovirusului, selecția in vitro a evadării virale și analize biochimice și structurale. Au identificat un anticorp puternic, denumit S2E12. Acesta a fost eficient împotriva unei varietăți de viruși respiratori și poate constitui o barieră ridicată în calea evadării virale. Un alt anticorp studiat, numit S2H97, a prevenit infecțiile cu SARS-CoV-2 la hamsterii sirieni atunci când animalele au primit anticorpii profilactic cu 2 zile înainte de expunere.

Medical News Today | 6 septembrie 2021 | Link articol


COVID-19 | 04.09.2021

Statisticile arată că vaccinurile COVID-19 își fac treaba

În timp ce pandemia continuă în Statele Unite, spitalele încep să se umple din nou cu pacienți bolnavi de COVID-19. Iar marea majoritate a acestora sunt persoane nevaccinate, după cum arată foarte clar datele statistice. Graficul alăturat arată că, în perioada 24 ianuarie - 24 iulie a acestui an, persoanele vaccinate (cu galben în reprezentarea grafică) au fost spitalizate cu COVID-19 la o rată cumulativă mult mai mică decât în cazul persoanelor nevaccinate (cu albastru în reprezentarea grafică). Iar diferența dintre cele două grupuri a crescut mereu în timp. Spre sfârșitul lunii iulie, un total de aproximativ 26 de adulți dintr-o sută de mii de persoane vaccinate fuseseră spitalizați cu COVID-19, comparativ cu circa 431 de persoane spitalizate la fiecare sută de mii de persoane nevaccinate - adică de aproximativ 17 ori mai mult. Datele provin din 13 state din S.U.A., inclusiv California, Georgia și Utah.

Science News | 31 august 2021 | Link articol


COVID-19 | 04.09.2021

Primul vaccin cu ADN împotriva COVID-19, aprobat în India

India a aprobat un nou vaccin COVID-19, care utilizează lanțuri circulare de ADN, denumite plasmide (care codifică proteina spike a SARS-CoV-2), pentru a stimula sistemul imunitar împotriva virusului SARS-CoV-2. Cercetătorii au întâmpinat cu entuziasm știrea că primul vaccin cu ADN a fost abrobat pentru utilizarea la oameni și spun că multe alte vaccinuri pe bază de ADN vor apărea foarte curând. ZyCov-D, care se administrează sub piele, fără a fi necesară o injecție, are o eficacitate de 67% la cazurile simptomatice de COVID-19, iar administrarea sa în India va începe în această lună. Deși eficacitatea sa nu este mare, comparativ cu cea a multor alte vaccinuri COVID-19, este semnificativ faptul că este un vaccin cu ADN, spun cercetătorii. Reprezintă o dovadă a faptului că vaccinurile cu ADN funcționează și pot ajuta la controlul pandemiei. ZyCoV-D a fost dezvoltat de compania farmaceutică indiană Zydus Cadila, cu sediul în Ahmedabad.

Nature | 2 septembrie 2021 | Link articol


COVID-19 | 03.09.2021

Anticorpii monoclonali ajută persoanele cu risc ridicat să evite spitalizarea

Un nou studiu arată că persoanele care s-au infectat cu noul coronavirus și prezintă un risc ridicat de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 pot evita spitalizarea dacă sunt tratate cu o combinație de doi anticorpi monoclonali, autorizați de FDA în procedură de urgență. Cei doi anticorpi monoclonali folosiți au fost casirivimab și imdevimab, care sunt proteine imunitare ce se atașează de proteina spike a SARS-CoV-2, blocând astfel pătrunderea virusului în celulele umane. Studiul a urmărit 1.400 de pacienți care au avut COVID-19. Dintre aceștia, 696 au primit tratament cu anticorpi monoclonali între decembrie 2020 și aprilie 2021; restul participanților nu au primit acest tratament. Cercetătorii au constatat că, după 28 de zile, 1,6% dintre persoanele tratate au avut nevoie de spitalizare, comparativ cu 4,8% dintre pacienții din grupul care nu a primit tratamentul cu anticorpi. Per total, grupul tratat cu anticorpi monoclonali a necesitat cu 60-70% mai puțină spitalizare.

Medical News Today | 3 septembrie 2021 | Link articol


SARS-CoV-2

SARS-CoV-2

Statistici COVID-19

Masuri de protectie anti-COVID-19