Logo bio-infomedia.ro

Noutăți despre COVID-19 și coronavirusul SARS-CoV-2

COVID-19 | 08.05.2021

Dozele mari de vitamina D nu au efect asupra COVID-19

Au existat numeroase investigații privind potențialul rol al vitaminei D în prevenirea infecției cu SARS-CoV-2 și a complicațiilor COVID-19. Însă aceste studii au dus la concluzii contradictorii. Noul studiu realizat de cercetători din Brazilia furnizează un răspuns mai solid cel puțin la una dintre întrebările-cheie: poate vitamina D preveni complicațiile COVID-19 la pacienții spitalizați? Conform rezultatelor, se pare că răspunsul este negativ. Studiul a descoperit că dozele mari de vitamina D administrate la pacienții spitalizați cu forme moderate sau grave de COVID-19 nu au influențat evoluția bolii. Studiul nu a găsit nicio dovadă că vitamina D ar reduce riscul de a ajunge la terapie intensivă sau de intubare. Se pare că vitamina D nu are nicio influența asupra mortalității, deși este necesar un studiu la o scară mai largă, cu mai mulți participanți, pentru a trage o concluzie finală.

Medical News Today | 4 mai 2021 | Link articol


COVID-19 | 28.04.2021

Pfizer evaluază un medicament împotriva COVID-19 ce poate fi administrat pe cale orală

Pfizer evaluează un medicament împotriva COVID-19 care poate fi administrat pe cale orală la cel mai mic semn de boală. Acesta ar putea ajunge pe piață până la sfârșitul anului, a declarat pentru CNBC Albert Bourla, CEO Pfizer. Medicamentul face parte din clasa inhibitorilor de proteaze și funcționează prin inhibarea unei enzime de care virusul SARS-CoV-2 are nevoie pentru a se replica în celulele umane. Inhibitorii de proteaze sunt utilizați și pentru alți agenți patogeni virali, cum ar fi HIV și hepatita C. Experții în sănătate spun că medicamentul, administrate pe cale orală, ar putea însemna o adevărată revoluție, deoarece ar putea fi luat acasă de oamenii nou infectați. Cercetătorii speră ca medicamentul să împiedice evoluția bolii și să prevină spitalizările.

CNBC | 27 aprilie 2021 | Link articol


COVID-19 | 26.04.2021

Explozia cazurilor de COVID-19 din India nedumerește oamenii de știință

Pandemia de COVID-19 mătură India într-un ritm care a uimit oamenii de știință. Numărul cazurilor zilnice a explodat de la începutul lunii martie: autoritățile au raportat 273.810 de noi infectări la nivel național pe 18 aprilie. Numărul mare de cazuri din India a dus infectările zilnice la nivel global la un număr de 854.855 în ultima săptămână, aproape depășind recordul stabilit în ianuarie. Cu câteva luni mai înainte, datele despre anticorpi sugerau că mulți oameni din orașe precum Delhi și Chennai au fost deja infectați, ceea ce a determinat cercetătorii să creadă că ceea ce este mai rău a trecut în privința pandemiei din India. Oamenii de știință din India încearcă acum să afle ce se află în spatele exploziei fără precedent a cazurilor noi, care ar putea fi cauzată de o confluență nefericită de factori, inclusiv apariția unor tulpini mai infecțioase, creșterea interacțiunilor sociale și rata de vaccinare redusă.

Nature | 21 aprilie 2021 | Link articol


COVID-19 | 25.04.2021

Vaccinarea cu serul produs de Johnson & Johnson se reia în Statele Unite

După reevaluarea datelor despre siguranță privind cazurile rare de cheaguri sanguine apărute după vaccinarea cu serul produs de Johnson & Johnson, autoritățile din Statele Unite au transmis că vaccinarea poate fi reluară la persoanele cu vârsta de peste 18 ani. Vaccinul administrat într-o singură doză a primit autorizație în procedură de urgență pe 27 februarie, însă autoritățile federale au suspendat vaccinarea pe 13 aprilie, pentru a investiga cazurile de apariție a cheagurilor de sânge. Experții au analizat datele colectate prin sistemul VAERS, prin care oricine poate raporta efectele secundare avute după vaccinare. Au fost descoperite 15 cazuri de cheaguri sanguine, toate la femei, după cele 7,95 de milioane de doze administrate. Trei dintre aceste femei au murit. Dintre aceste 15 cazuri, 13 s-au înregistrat la femei cu vârstele cuprinse între 18 și 49 de ani, din totalul de 1,8 milioane de femei cu această vârstă vaccinate. Aceasta reprezintă o incidență de 7 la un milion de femei mai tinere de 50 de ani. În ceea ce privește femeile cu vârsta de peste 50 de ani, incidența a fost de 0,9 la un milion.

Science News | 23 aprilie 2021 | Link articol


SARS-CoV-2 | 20.04.2021

Tulpina P.1 a noului coronavirus, de două ori mai contagioasă

Tulpina P.1 a noului coronavirus, identificată pentru prima dată în Brazilia, ar putea fi de două ori mai contagioasă decât tulpinile originale și ar putea evita jumătate dintre sistemele de apărare imunitară construite în timpul unei infecții anterioare. Conform unor date colectate din Manaus, Brazilia, tulpina P.1 probabil că a apărut în oraș la mijlocul lunii noiembrie 2020. De aici, tulpina s-a răspândit rapid în restul Braziliei, dar și în alte 37 de țări. P.1 conține multe diferențe față de tulpinile originale, inclusiv modificarea a 10 aminoacizi de la nivelul proteinei spike, care ajută la pătrunderea virusului în celulă. Trei dintre aceste modificări la nivelul proteinei spike sunt îngrijorătoare, deoarece permit coronavirusului să se lege mai strâns de celule sau să evite anticorpii. Simulările au arătat că varianta P.1 este de 1,7-2,4 ori mai contagioasă decât tulpinile originale de SARS-CoV-2. Nu este clar dacă acest lucru se datorează faptului că oamenii produc un număr mai mare de virusuri sau faptului că perioada de infectare este mai lungă.

Science News | 14 aprilie 2021 | Link articol


COVID-19 | 17.04.2021

Oamenii la care apar tulburări de coagulare după vaccinul COVID-19 au în comun un răspuns imunitar neobișnuit

Un număr redus din milioanele de oameni vaccinați cu vaccinurile împotriva COVID-19 produse de Oxford-AstraZeneca și Johnson&Johnson au dezvoltat o tulburare de coagulare gravă, prin formarea unor cheaguri sanguine în diferite locuri din organism, cum ar fi sinusurile care drenează sângele din creier. Câteva persoane au murit. Studiile sugerează că unele persoane vaccinate au dezvoltat un răspuns imunitar care atacă proteina numită factorul 4 plachetar (PF4), care determină trombocitele (plachetele sanguine) să formeze cheaguri. Aceste trombocite sunt utilizate înainte ca organismul să mai poată forma altele noi. Drept urmare, acești pacienți ajung să aibă aceste cheaguri rare și un nivel scăzut de plachete sanguine. Din 23 de pacienți care s-au vaccinat cu AstraZeneca și au prezentat simptome de cheaguri sanguine sau un nivel scăzut de trombocite, 21 au fost testați pozitiv pentru anticorpi împotriva PF4, iar dintre aceștia, 20 au dezvoltat cheaguri sanguine. Cheagurile sanguine induse de vaccin sunt similare cu o afecțiune denumită trombocitopenie indusă de heparină (HIT). La pacienții cu HIT se formează cheaguri sanguine după tratarea cu medicamentul anticoagulant heparină, care se atașează de proteina PF4, ambele molecule putând fi apoi atacate de sistemul imunitar. Tratarea cu heparină a pacienților vaccinați care prezintă anticorpi împotriva PF4 determină formarea mai multor cheaguri. Înlocuirea heparinei cu un alt anticoagulant ar putea duce la evitarea formării acestor cheaguri sanguine.

Science News | 16 aprilie 2021 | Link articol


SARS-CoV-2

SARS-CoV-2

Statistici COVID-19

Masuri de protectie anti-COVID-19