Logo bio-infomedia.ro

Noutăți despre COVID-19 și coronavirusul SARS-CoV-2

COVID-19 | 03.03.2021

O doză de vaccin protejează împotriva infecțiilor asimptomatice

Infecțiile asimptomatice cu coronavirus au fost de patru ori mai puțin frecvente la personalul medical care a primit o singură doză de vaccin, comparativ cu persoanele nevaccinate. Michael Weekes de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, și colegii săi au analizat rezultatele a aproape 8900 de teste pentru SARS-CoV-2 făcute de personalul medical din Marea Britanie fără simptome de COVID-19. Participanții la studiu care au fost testați la cel puțin 12 zile după primirea primei doze de vaccin Pfizer/BioNTech au prezentat o rată de infectare de 0,2%. Spre comparație, participanții nevaccinați au prezentat o rată de 0,8%. Cercetătorii au mai observat că participanții care au prezentat semne ale infecției după vaccinare au avut o încărcătură virală mai redusă în corp, comparativ cu cei nevaccinați, deși acest rezultat nu a atins o semnificație statistică. Coroborând datele, se poate trage concluzia că persoanele vaccinate care prezintă o infectare asimptomatică răspândesc mai puțin boala decât persoanele nevaccinate infectate.

Nature | 2 martie 2021 | Link articol


COVID-19 | 21.02.2021

Vaccinurile anti-COVID pot opri transmiterea?

Analizele preliminare sugerează că cel puțin unele dintre vaccinuri este probabil să aibă un efecte de blocare a transmiterii. Însă confirmarea acestui efecte este dificilă, deoarece reducerea infecțiilor dintr-o anumită regiune poate fi explicată și prin alți factori, cum ar fi închiderea activităților și schimbările de comportament. Mai mult, virusul se poate transmite și de la persoanele asimptomatice, ceea ce face dificilă detectarea acelor infecții. Este posibil ca vaccinurile să nu stopeze transmiterea, însă ar putea face ca persoanele vaccinate să răspândească mai puțin virusul sau să le facă mai puțin contagioase. Într-un studiu preliminar, s-a observat o reducere semnificativă a încărcăturii virale la persoanele infectate cu SARS-CoV-2 la 2-4 săptămâni după primirea primei doze de vaccin Pfizer/BioNTech, comparativ cu cele care au luat virusul în primele două săptămâni de la injecție. Aceasta sugerează că vaccinarea reduce contagiozitatea cazurilor de COVID-19, chiar dacă nu previne infectarea în întregime.

Nature | 19 februarie 2021 | Link articol


COVID-19 | 17.02.2021

COVID-19: decesele la terapie intensivă au scăzut semnificativ în 2020

Peste 2,3 milioane de oameni au murit de COVID-19 de la începutul pandemiei. Însă capacitatea medicilor de a salva viețile pacienților de la terapie intensivă a crescut în mod dramatic pe parcursul anului 2020. În iunie 2020, un studiu a arătat că steroidul dexametazonă reduce cu 17% mortalitatea pacienților spitalizați cu COVID-19. Alte studii au demonstrat că medicamentele care s-au arătat promițătoare la început, ca de exemplu hidroxiclorochina, azitromicina și remdesivirul, nu au avut un beneficiu evident în reducerea mortalității. Între timp, medicii de terapie intensivă și-au rafinat terapiile cu oxigen și fluide, îmbunătățind managementul coagulării excesive a sângelui, care caracterizează deseori boala. Între sfârșitul lunii martie 2020 și octombrie 2020, rata mortalității cauzate de COVID-19 în unitățile de terapie intensivă a scăzut de la 60% la 36% la nivel global. Conform analizei, mortalitatea pacienților de la terapie intensivă este de 30-40% în majoritatea regiunilor geografice.

Medical News Today | 9 februarie 2021 | Link articol


COVID-19 | 01.02.2021

Reacțiile alergice față de vaccinul Pfizer-BioNTech sunt rare

Cercetătorii estimează o rată de 11,1 cazuri de anafilaxie la fiecare milion de doze de vaccin Pfizer-BioNTech. Anafilaxia este o reacție alergică periculoasă, pe care unele persoane o au după expunerea la anumite substanțe, cum ar fi veninul sau un anumit aliment sau medicament (inclusiv vaccinurile). Simptomele includ dificultăți în respirație și înghițire, umflarea feței și creșterea ritmului cardiac. Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) și Food and Drug Administration (FDA) din S.U.A., care au analizat rapoartele privind reacțiile adverse la vaccinul Pfizer-BioNTech, imediat ce acesta a fost autorizat în Statele Unite, pe 11 decembrie 2020. Între 14 și 23 decembrie au fost înregistrate 21 de cazuri de anafilaxie. În aceeași perioadă, în S.U.A. 1.893.360 de persoane au primit prima doză de vaccin. Aceasta este echivalentul a 11,1 cazuri la un milion de doze.

Medical News Today | 29 ianuarie 2021 | Link articol


COVID-19 | 20.01.2021

Celulele imunitare produc anticorpi COVID pentru cel puțin jumătate de an

Sistemul imunitar își amintește cum să producă anticorpi împotriva noului coronavirus pentru cel puțin șase luni după infecția inițială. Nivelurile de anticorpi pentru SARS-CoV-2 se diminuează, deseori, după o lună de la infecție, fapt care a ridicat întrebări privind declinul rapid al imunității. Michel Nussenzweig, de la Universitatea Rockefeller din New York, și colegii săi au colectat mostre de sânge de la 87 de persoane la o lună și la șase luni după ce acestea fuseseră infectate cu coronavirusul. Echipa a monitorizat nivelul anticorpilor și al celulelor B cu memorie, celule imunitare care ar stimula producerea de anticorpi împotriva virusului dacă participanții s-ar reinfecta. Oamenii de știință au descoperit că nivelurile de anticorpi împotriva proteinei S (spike) virale s-au redus într-o perioadă de șase luni. Însă nivelurile celulelor B cu memorie specifice pentru proteina S a virusului au rămas constante. Cercetătorii au prelevat probe din intestinele a 14 dintre participanții la studiu la patru luni după infecție și au descoperit că jumătate dintre aceștia prezentau proteine sau ARN virale persistente, care furnizează o sursă potențial continuă de stimulare a sistemului imunitar.

Nature | 19 ianuarie 2021 | Link articol


COVID-19 | 17.01.2021

Reacțiile alergice severe față de vaccinurile COVID-19 sunt extrem de rare

Dintre cele 1,9 milioane de doze de vaccin COVID-19 produs de Pfizer administrate în Statele Unite ale Americii, au fost raportate 21 de cazuri de reacții alergice severe față de vaccin. Rata de anafilaxie observată până acum - de 11,1 cazuri la un milion de doze de vaccin - este mai mare decât în cazul vaccinului antigripal, care are o rată de 1,3 cazuri per milion, a declarat Nancy Messonnier, director al National Center for Immunization and Respiratory Diseases din cadrul Centers for Disease Control and Prevention, S.U.A. Reacțiile la vaccinurile COVID-19 sunt extrem de rare. Centrele de vaccinare trebuie să fie capabile să recunoască din timp semnele anafilaxiei - care, dacă are loc, se întâmplă la puțin timp după vaccinare - și să fie pregătite pentru a o trata. Persoanele care prezintă un istoric de anafilaxie trebuie menținute sunt observație timp de 30 de minute după administrarea vaccinului. Anafilaxia, care poate amenința viața, necesită tratament de urgență cu epinefrină.

Science News | 6 ianuarie 2021 | Link articol


SARS-CoV-2

SARS-CoV-2

Statistici COVID-19

Masuri de protectie anti-COVID-19