Logo bio-infomedia.ro

Noi specii descoperite în adâncurile Atlanticului

Epizoanthus martinsae
Epizoanthus martinsae trăiește pe coralii negri, la adâncimi de aproape 400 m. | Foto: ATLAS PROJECT
  • Cel puțin 12 noi specii au fost descoperite în adâncurile Oceanului Atlantic, în timp ce alte 35 de specii au fost descoperite în zone unde nu se știa că pot exista.
  • Încălzirea oceanelor, acidificarea și reducerea disponibilității hranei vor modifica semnificativ habitatele potrivite pentru speciile de adâncime, până în anul 2100.

Aproape cinci ani de studiere a adâncurilor Atlanticului la detalii fără precedent au dus la descoperirea a 12 specii necunoscute științei.

Mușchii de mare, moluștele și coralii nu au fost descoperiți deoarece fundul oceanului este puțin explorat. Cercetătorii avertizează că aceste animale nou descoperite ar putea fi deja amenințate de schimbările climatice.

Dioxidul de carbon absorbit de oceane le face mai acide, ceea ce duce la corodarea scheletului coralilor.

Încă mai putem afirma că deținem hărți mai bune ale suprafeței Lunii sau planetei Marte decât ale fundului oceanului, a declarat prof. George Wolff, chimist la Universitatea din Liverpool, care a fost implicat în proiect. Așadar, oriunde am merge în adâncurile oceanelor am descoperi ceva nou - și nu numai specii individuale, ci ecosisteme întregi.

Prof. Murray Roberts, de la Universitatea din Edinburgh, care a condus Proiectul Atlas, după cum acesta fost denumit, a declarat către BBC News că cei aproape cinci ani de explorare și cercetare au dus la descoperirea câtorva locuri speciale în oceane.

Am descoperit comunități întregi formate din bureți și corali de adâncime, care formează adevărate orașe în adâncurile oceanului, a mai explicat profesorul. Acestea susțin viața, iar specii importante de pești folosesc aceste zone pentru depunerea pontei. Dacă aceste orașe ar fi afectate de activitatea umană, atunci peștii nu ar mai avea unde să se reproducă, iar funcțiile acestor ecosisteme ar fi pierdute pentru generațiile viitoare. Cum pădurea tropicală este un loc important pentru biodiversitatea terestră, la fel și ecosistemele din adâncurile oceanelor sunt locuri importante care trebuie protejate.

Proiectul a implicat cercetători din 13 țări din jurul Oceanului Atlantic și a combinat descoperirile privind biologia, chimia și fizica oceanelor pentru a studia modul în care oceanele se schimbă pe măsură ce încălzirea globală avansează, iar oamenii explorează adâncurile oceanelor în căutare de minerale și pentru pescuit.

Studierea curenților oceanici și a depozitelor de fosile de pe fundul mării a dezvăluit că cei mai importanți curenți ai Oceanului Atlantic au încetinit dramatic ca răspuns la schimbările climatice. Implicațiile acestui fapt sunt complicate, iar conexiunile dintre ecosisteme ar putea fi perturbate, a explicat prof. Roberts, deoarece curenții oceanici sunt autostrăzile care pun în legătură diferitele habitate din imensitatea adâncurilor oceanelor.

Valoarea acestor descoperiri constă în faptul că ne permite să înțelegem ceea ce riscăm să pierdem, a declarat prof. Claire Armstrong, de la Universitatea din Tromsø. Adâncurile oceanelor por fi ușor pierdute din vedere, astfel încât să nu ne dăm seama de cum am putea afecta aceste medii și de consecințele ce ar putea decurge din acest lucru.

Cu o populație globală în creștere, o accentuare a poluării și o intensificare a activităților umane în adâncurile oceanelor, inclusiv prospecțiunile pentru noi materiale de interes industrial sau medical, cercetătorii consideră că este vital să ne completăm cunoștințele în privința oceanelor.

Oceanul nu este o resursă inepuizabilă, a adăugat prof. Armstrong. Conservarea și cunoașterea a ceea ce vom avea nevoie în viitor sunt foarte, foarte dificile.

Source Sursa: www.bbc.co.uk
Text: Victoria Gill
Foto: Atlas Project