Logo bio-infomedia.ro

Nivelurile de radiații de la Cernobîl, dăunătoare pentru albine

Bondar
Rata de reproducere din coloniile de albine a fost redusă cu 30-45%, la niveluri ale radiațiilor anterior considerate prea mici pentru a afecta insectele. | Foto: WWW.PHYS.ORG

Bondarii expuși la nivelurile de radiații existente în zona de excluziune de la Cernobîl au suferit o scădere semnificativă a ratei de reproducere.

Noul studiu, publicat în revista Proceedings of the Royal Society B, și-a propus să descopere modul în care radiațiile ionizante afectează insectele, despre care se crede că, de obicei, sunt mai rezistente decât alte specii.

Cercetătorii din Scoția și Germania au expus colonii de albine, în condiții de laborator, la niveluri ale radiațiilor similare cu cele existente în zonele de excluziune din jurul centralei nucleare de la Cernobîl, unde un reactor a explodat în anul 1986, producând cel mai grav accident nuclear din istoria omenirii. Ei au descoperit că rata de reproducere din colonii s-a diminuat cu 30-45%, la niveluri ale radiațiilor considerate anterior prea mici pentru a afecta insectele.

Am descoperit faptul că, la niveluri ale radiațiilor detectabile la Cernobîl, numărul de mătci noi apărute în colonii a fost semnificativ redus, iar dezvoltarea coloniilor a fost întârziată, a declarat Katherine Raines, unul dintre autorii articolului.

Acest fapt ar putea afecta polenizarea/serviciile ecologice din zonele contaminate.

Radiația ionizantă poate proveni de la siturile nucleare sau de la procedurile medicale, deși nivelurile testate au fost mai mari decât cele găsite în mediu în condiții normale.

Cercetătorii au afirmat că, în cazul în care descoperirile lor ar putea fi generalizate, aceasta ar însemna că insectele suferă consecințe negative semnificative la doze de radiații anterior considerate sigure. Drept urmare, ar fi necesară o revizuire a cadrului internațional pentru protecția mediului împotriva radiațiilor.

Oamenilor nu le este permis să locuiască lângă centrala nucleară de la Cernobîl, iar așezările umane abandonate din zona de excluziune sunt înconjurate de păduri cu păsări, lupi, râși sau elani.

Source Articol publicat pe: www.phys.org
Foto: www.phys.org