Logo bio-infomedia.ro

Vaccinul critic pentru koala va fi lansat în curând

Koala
Koala (Phascolarctos cinereus). | Foto: CC0 PUBLIC DOMAIN
  • University of the Sunshine Coast (USC) din Australia a lansat faza a treia a evaluării unui vaccin împotriva infecției cu Chlamydia la koala, care a fost dezvoltat în urma unei colaborări de mai mulți ani cu numeroși parteneri.
  • Vaccinul ar putea juca un rol semnificativ în supraviețuirea pe termen lung a koala, în special în regiunile din Australia unde clamidioza afectează 50% sau mai mult din populația de koala.

În timp ce cozile pentru vaccinare au devenit ceva obișnuit în toată Australia, vederea a sute de koala aliniați pentru a primi injecția care să le salveze viața s-ar putea să atragă puțină atenție.

University of the Sunshine Coast (USC) a lansat faza a treia a evaluării unui vaccin împotriva infecției cu Chlamydia la koala, care a fost dezvoltat în urma unei colaborări de mai mulți ani cu numneroși parteneri, inclusiv cu Australia Zoo Wildlife Hospital, unde vaccinul va fi testat pe aproximativ 400 de koala, începând din 15 octombrie.

Peter Timms, profesor de microbiologie la USC, a declarat că vaccinul ar putea juca un rol semnificativ în supraviețuirea pe termen lung a koala, în special în sud-estul Queensland și NSW, unde clamidioza afectează 50% sau mai mult din populația de koala.

Vaccinul a trecut acum de faza 1 și faza 2 de evaluare, care au stabilit că este complet sigur și produce un răspuns imun bun și un nivel bun de protecție, a declarat profesorul Timms. Vaccinul a fost evaluat la peste 200 de koala, în cadrul a opt studii mai mici de până acum, atât la koala din captivitate, cât și la cei din sălbăticie. Acum suntem în stadiul de a fi pregătiți pentru a lansa vaccinul ca parte a studiilor extinse din faza a treia.

Profesorul Timms a spus că, împreună cu procesul inițial de lansare de la Australia Zoo Wildlife Hospital, alte studii au fost planificate pentru Moggill Koala Rehabilitation Center, RSPCA Wildlife Hospital și pentru mai multe populații sălbatice, inclusiv din regiunea Moreton Bay.

Sute de koala de la Australia Zoo Wildlife Hospital vor primi vaccinul cu doză unică printr-o injecție, după ce vor fi fost supuși unei verificări de rutină și chiar înainte de eliberarea lor înapoi în sălbăticie.

În timp ce de acest vaccin va beneficia în mod direct fiecare animal în parte, studiul se va concentra și asupra protecției oferite de vaccinare. Toți koala vor fi microcipați, iar spitalul va înregistra orice animal care se reîntoarce din orice motiv în următoarele 12 luni.

Dr. Amber Gillett, medic veterinar și coordonatoare a activității de cercetare la Australia Zoo Wildlife Hospital Wildlife, a declarat că Chlamydia a fost una dintre cele mai importante amenințări la adresa populațiilor de koala și principalul motiv de aducere a animalelor la spital.

Este o boală crudă, care cauzează conjunctivită debilitantă, infecții ale vezicii urinare și, uneori, infertilitate, a declarat dr. Gillett, care a fost implicată în proiectul de vaccinare de la începuturile sale. Deși mulți koala cu clamidioză pot fi tratați folosind antibiotice tradiționale, unele animale nu pot fi salvate din cauza gravității infecției. Existența unui vaccin care să poată preveni infecția și formele grave ale bolii este un element critic în managementul conservării speciei.

În plus față de implicarea Australia Zoo Wildlife Hospital, comunitatea și grupurile de îngrijire a koala vor fi invitate să monitorizeze animalele care sunt reintroduse în sălbăticie.

Profesorul Timms a declarat că, în paralel cu studiile de evaluare, vaccinul este în curs de înregistrare la Autoritatea Australiană pentru Pesticide și Medicamente Veterinare, proces pe care l-a descris ca fiind detaliat, lung și scump.

Source Sursa: phys.org
Text: University of the Sunshine CoastDin aceeași categorie