Logo bio-infomedia.ro

Speranțe pentru conservarea leopardului african

Leopardul african
Leoparzii africani, precum acesta din Botswana, sunt amenințați tot mai mult. | Foto: SHUTTERSTOCK
  • Cu ajutorul camerelor foto amplasate în Parcul Național Campo-Ma'an din Camerun, oamenii de știință au reușit să surprindă un leopard african, prima observație a unei astfel de feline în zonă, în ultimii 20 de ani.
  • Estimările populației de leopard african nu sunt cunoscute, deși se crede că numărul lor este în scădere. Un studiu din 2016 estima că aria de răspândire a leopardului african s-a redus la 67%.

În ultimii ani, ecologii au reușit să confirme existența unor specii despre care se credea anterior că au dispărut din anumite părți ale habitatelor lor.

De exemplu, în 2020, cercetătorii Universității West of England au confirmat că gorilele de câmpie persistă în Guineea Ecuatorială continentală. Anul acesta, Babirusa, o specie de porc sălbatic din sud-estul Asiei, a fost documentată pentru prima dată după 26 de ani, pe insula Buru din Indonezia.

Colectarea acestor dovezi este posibilă datorită utilizării tot mai mult a camerelor declanșate de la distanță, cunoscute în mod obișnuit sub numele de capcane foto. Acestea sunt declanșate de mișcare și fac fotografii unui animal care trece prin zona de detecție a camerei.

Prin amplasarea camerelor în habitatul faunei sălbatice, putem aduna informații valoroase despre animalele care trăiesc acolo și despre numărul celor care au supraviețuit. Acest lucru este deosebit de important în zonele supuse unor presiuni umane intense, care au dus la amenințarea din ce în ce mai multor specii.

În 2019, cercetătorii au amplasat 19 capcane foto în sudul Camerunului, în Africa Centrală, iar una dintre camerele din zona Campo-Ma'an a surprins un leopard adult. Aceasta a fost prima observație a unui leopard din ultimii 20 de ani. Fotografiile au arătat doar un individ, dar prezența sa a oferit dovezi reale că leoparzii încă mai apar în această zonă de conservare. Acest lucru ar face ca leoparzii să fie prădătorul de top din această regiune.

Leopardul deține cea mai largă arie de răspândire dintre felinele mari din Africa și poate trăi într-o gamă largă de tipuri de habitate, inclusiv în savană și pădurea tropicală. Estimările populației nu sunt cunoscute, deși se crede că numărul lor din Africa este în scădere. Un studiu din 2016 estima că răspândirea leopardului african s-a redus la 67%.

Există puține informații despre populațiile de leoparzi din Africa Centrală, însă în Africa subsahariană în ansamblu, este de așteptat ca pierderea surselor de hrană din ariile protejate, precum și pierderea habitatului și vânătoarea ilegală să fi jucat un rol important în declinul leopardului din această regiune.

Deși anterior se credea că Bazinul Congo este o fortăreață pentru leoparzi, acum se crede că felinele sunt absente în multe părți ale acestei regiuni, deci observarea recentă a unui leopard în Campo-Ma'an arată importanța eforturilor de conservare pentru protejarea habitatului leopardului și al prăzii acestuia.

Având în vedere intensificarea pierderii și fragmentării habitatelor din regiune, sunt necesare cercetări suplimentare în zona studiată.

Campo-Ma'an

Regiunea face parte din bazinul Congo, care, pe lângă Camerun, se întinde pe porțiuni din Guineea Ecuatorială, Republica Centrafricană, Republica Democratică Congo, Republica Congo și Gabon.

Bazinul Congo constituie un punct important de concentrare a biodiversității, care găzduiește mii de specii și este a doua cea mai mare pădure tropicală de pe planetă, după Amazon. Acest ecosistem forestier găzduiește, de asemenea, mai multe specii pe cale de dispariție, inclusiv gorila de câmpie vestică, elefantul de pădure, cimpanzeul, mandrilul și pangolinul uriaș.

Parcul Național Campo-Ma'an este o zonă protejată de 2.680 kilometri pătrați din sudul Camerunului. Se credea că în Campo-Ma'an ar trăi una dintre ultimele populații de leoparzi rămase în regiune. Dar, după zeci de ani de vânătoare și pierderea pădurilor, nu au existat dovezi incontestabile că leoparzii ar exista încă acolo.

O descoperire neașteptată

În anul 2019, una dintre capcanele foto a surprins un leopard, în timpul desfășurării unui studiu privind ecologia elefanților de pădure, aflați pe cale de dispariție în Campo-Ma'an. Camerele foto fuseseră instalate în zone considerate a fi utilizate de elefanți, astfel că cercetătorii au fost surprinși când au observat un leopard adult într-una dintre fotografii.

Faptul că leoparzii încă există în Campo-Ma'an a permis oamenilor de știință să asigure fonduri de cercetare pentru a extinde eforturile de conservare în zonă, în anul 2022. Colaborarea cu comunitățile locale și Ministerul Silviculturii și Faunei Sălbatice din Camerun va ajuta la colectarea de date pentru a înțelege mai bine de ce au nevoie leoparzii ca să poată supraviețui în această zonă și, mai important, să fie prevenit conflictul om-leopard.

Echipa de cercetători va extinde supravegherea cu capcane foto în toată zona de conservare Campo-Ma'an, pentru a aduna mai multe informații despre utilizarea habitatului leopardului. Acest lucru va permite oamenilor de știință să-și facă o idee mai bună despre câți leoparzi există și să încurajeze strategiile de protejare a speciei.

Acest lucru este necesar urgent, deoarece activitatea oamenilor reprezintă o amenințare majoră pentru viața sălbatică din zonă. Parcul Național Campo-Ma'an este înconjurat de peste 100 de așezări umane, precum și de plantații de ulei de palmier și concesiuni de exploatare forestieră.

Descoperirile oamenilor de știință sunt valoroase pentru confirmarea prezenței leoparzilor în zonă, însă mai este necesară multă muncă. Cercetările vor sta la baza unui program pe termen lung de monitorizare a faunei sălbatice din regiune, care, speră cercetătorii, va contribui la eforturile de conservare din Campo-Ma'an, atât pentru leoparzi, cât și pentru multe alte specii pe cale de dispariție care trăiesc acolo.

Source Sursa: phys.org
Text: Robert Weladji, Alys GranadosDin aceeași categorie