Logo bio-infomedia.ro

Singurii pinguini din Africa, în fața unui viitor incert

Pinguini africani
Pinguinul african este mai periclitat decât rinocerul alb și este posibil să dispară în doar 15 ani. Seaforth Beach este unul dintre numeroasele locuri de reproducere de-a lungul unei porțiuni de 1,25 mile de coastă protejată din Africa de Sud, care formează colonia de pinguini africani din Simon’s Town și include celebra Boulders Beach. Aceasta este singura colonie de pinguini africani al cărei număr rămâne stabil, în timp ce alte colonii situate de-a lungul coastei Africii de Sud sunt într-un declin alarmant. | Foto: MELANIE WENGER
  • Pinguinii africani sunt pe cale de dispariție. În trei decenii, numărul de pinguini din apele Africii de Sud s-a prăbușit cu 73%, iar dacă această rată de scădere continuă, singurul pinguin endemic de pe continent ar putea dispărea din sălbăticie în 15 ani.
  • Numeroase colonii de pinguini situate de-a lungul coastei Africii de Sud sunt într-un declin alarmant, din cauza degradării habitatelor, pescuitului comercial (în special de sardine și hamsii), dar și a modificării temperaturilor aerului și apelor oceanice produse de schimbările climatice.

Cape Town, Africa de Sud - Este o dimineață liniștită de iulie, iar o trupă zgomotoasă de pinguini africani își joacă dansul de reproducere pe însorita plajă Foxy Beach din False Bay, în apropiere de Cape Town. În dreapta, o pereche care se curtează cu gâturile lor unduitoare și cu ciocurile tăind ca foarfecele unui frizer. În apropiere, un alt cuplu face ultimele retușuri cuibului lor de mică adâncime, adăugând bucăți de varec. Doi viitori părinți se frământă din cauza oului lor, în timp ce un pui din apropiere strigă înverșunat după micul dejun. Dincolo se află un adolescent năstrușnic, la fel de înalt ca părinții săi, deși puful său albastru-gri ne amintește că acest tânăr nu este tocmai pregătit să se lanseze în apele reci ale Atlanticului pentru a se hrăni singur.

Katrin Ludynia, manager de cercetare la Fundația din Africa de Sud pentru Conservarea Păsărilor de Coastă, face aceste constatări de pe o platformă de observații când observă ceva în neregulă. Un adult solitar este înclinat pe burtă într-un mod ciudat. Un picior îi este întins înapoi și pare rigid.

În câteva minute, un ranger se strecoară în mulțimea de păsări, cu o plasă în mână, pentru a captura pinguinul lovit. Pasărea are un fir de pescuit încolăcit strâns în jurul piciorului. Este tăiat prin carne, practic până la os, spune Ludynia, după ce a inspectat rana inflamată.

Rana este suficient de gravă pentru a avea nevoie de tratament veterinar, așa că animalul este condus prin oraș până la centrul de reabilitare al fundației pentru a se alătura altor zeci de pinguini - pui eclozați din ouăle salvate, pui abandonați sau adulți răniți - pentru reabilitare. Sperăm că odată ce au tăiat sfoara, vor putea închide rana. Dacă nu, s-ar putea să sfie necesară amputarea, spune Ludynia. Unele păsări pot supraviețui cu un ciot. Dacă pinguinul își revine, acesta poate fi eliberat înapoi în colonia Foxy Beach.

Pinguinii africani sunt pe cale de dispariție, ceea ce explică de ce ecologiștii fac eforturi extreme pentru a salva fiecare pasăre în parte - pentru a consolida fondul genetic în scădere al speciei. În trei decenii, numărul de pinguini din apele Africii de Sud s-a prăbușit cu 73%, în scădere de la aproximativ 42.500 de perechi reproducătoare, în 1991, până la 10.400 până în 2021. Dacă această rată de scădere continuă, singurul pinguin endemic de pe continent ar putea dispărea din sălbăticie în 15 ani. Pierderea hranei este principalul motiv pentru care păsările o duc atât de rău, în principal din cauza pescuitului excesiv, la care se adaugă schimbările temperaturii aerului și oceanului, care afectează disponibilitatea sardinelor.

Din punct de vedere istoric, pinguinii africani au prosperat în largul oceanului, pe insulele care se întindeau de la Hollams Bird Island de lângă Namibia, în jurul vârfului continentului și până în golful Algoa.

Colonie de pinguini africani
Autoritățile restricționează accesul publicului în unele părți ale coloniei Simon’s Town, cum ar fi unul din capetele plajei Seaforth, care este împrejmuit. Sezonul de vârf al turismului coincide cu năparirea anuală a păsărilor, un eveniment de vară în care păsările nu pot să se hrănească timp de câteva săptămâni, ceea ce le face potențial mai vulnerabile la stres. | Foto: MELANIE WENGER

Populațiile continentale de la Foxy Beach și de la Boulders Beach din apropiere - la un sfert de milă distanță și o atracție turistică majoră - se opun tendinței, rămânând stabile. Ele fac parte din colonia mai mare din Simon’s Town, care se întinde pe o milă și un sfert de coastă protejată. Această populație s-a menținut constantă în ultimii cinci ani, la aproximativ o mie de perechi reproducătoare.

La recomandarea ecologiștilor, ministrul mediului din Africa de Sud, Barbara Creecy, ia în considerare interzicerea pescuitului cu plasă-pungă într-o zonă tampon de aproximativ 12 mile, în jurul celor șase colonii insulare principale ale țării, unde trăiesc 88% dintre pinguinii din Africa de Sud: Insula Dassen, Insula Robben, Stony Point, Insula Dyer, Insula St. Croix și Insula Păsărilor.

Pescuitul cu plasă-pungă implică scoaterea unui banc de pești din apă cu ajutorul unei plase de pescuit de forma unei perdele uriașe. Pescuitul peștilor pelagici mici - în principal sardine și hamsii - este un mijloc de existență important pentru unii sud-africani. Dar aceștia sunt pești de care depind și pinguinii.

În trecut, eforturile de gestionare a populației de pinguini erau specifice sitului, cum ar fi monitorizarea coloniilor și recuperarea ouălor și puilor afectați sau a adulților răniți. Dacă planul de instituire a zonei tampon de 12 mile va fi adoptat, ar fi prima dată când sănătatea ecosistemului în sens mai larg este luată în considerare pentru gestionarea pinguinilor. Sardinele migrează la distanțe mari de-a lungul liniei de coastă, dar dacă bancurile se mută în zonele unde pescuitul este interzis, pinguini vor avea hrana necesară pentru puii lor.

Torpile proiectate cu precizie

Pe uscat, pinguinii africani sunt creaturi emblematice, liniștite și blajine. Dar odată ce se strecoară în mare pentru vânătoarea de sardine și hamsii, ei devin torpile proiectate cu precizie, care străbat apa în viteză cu ajutorul aripioarelor înotătoare și al picioarelor prevuizte cu membrane interdigitale, pentru a se îndrepta către prada din ce în ce mai greu de găsit.

Voluntari
Voluntarii se pregătesc să elibereze pui crescuți în captivitate și pinguini adulți reabilitați în Rezervația Naturală Stony Point, o zonă marină protejată situată la 25 de mile est de colonia Simon’s Town. Rangerii monitorizează îndeaproape coloniile, salvând, acolo unde este posibil, ouăle și puii abandonați, precum și adulții răniți. Fundația din Africa de Sud pentru Conservarea Păsărilor de Coastă crește sau reabilitează păsările înainte de a le elibera în sălbăticie. | Foto: MELANIE WENGER

Stocurile de sardine s-au prăbușit. În 2019, ministerul pescuitului a interzis pescuitul comercial de sardine pentru un sezon, iar anul trecut zonele de pescuit au fost considerate în continuare ca fiind epuizate.

De asemenea, pinguinii se luptă să găsească suficientă hrană din cauza condițiilor marine în schimbare. Încălzirea globală modifică tiparele vântului și curenții oceanici, determinând peștii să depună icre în diferite zone, în timp ce pinguinii nu par să-i poată găsi la fel ca înainte. Monitorizarea recentă prin satelit a expedițiilor pinguinilor în căutare de hrană arată că păsările încă urmează indiciile specifice de mediu care i-au dus în apele de-a lungul coastei de vest a Africii de Sud, unde acum peștii nu se mai găsesc din abundență.

În august, rangerii de la SANParks - autoritatea de gestionare a parcurilor din Africa de Sud - și Fundația din Africa de Sud pentru Conservarea Păsărilor de Coastă au salvat aproape o sută de pui înfometați de pe Insula Păsărilor - una dintre cele mai estice colonii din golful Algoa, la aproximativ 450 de mile față de colonia de la Simon's Town - și i-au dus la o unitate de reabilitare din apropiere pentru creșterea în captivitate.

Populația din Algoa a scăzut cu aproximativ o treime numai în ultimii doi ani, conform recensământului din 2021. Dacă astfel de scăderi drastice ar avea loc la nivel regional, pinguinul african s-ar califica pentru încadrarea pe lista speciilor critic periclitate a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), potrivit unui raport realizat de o echipă mixtă formată din oameni de știință, reprezentanți ai guvernului și ai organizațiilor non-profit.

Ecologiștii de la SANParks și Fundația pentru Conservarea Păsărilor de Coastă din Africa de Sud spun că recentele salvări ale puilor înfometați ai unor păsări marine din Golful Algoa constituie și mai multe indicii ale amenințării colapsului ecosistemului la un nivel mai larg, pe măsură ce stocurile de sardine continuă să scadă.

Habitatul de cuibărit degradat explică parțial declinul populațiilor din largul țărmurilor. Pinguinii africani preferă să se îngroape în excrementele de păsări, numite guano, care s-au acumulat pe insule până la 10 m grosime de-a lungul secolelor. Bine izolat împotriva intemperiilor, guano a oferit un loc sigur pentru cuibărit, dar după explozia îngrășămintelor naturale începută la mijlocul anilor 1800, acest "aur alb" a fost îndepărtat de pe majoritatea insulelor.

Pinguinii se confruntă, de asemenea, cu perturbări, cum ar fi traficul maritim prin locurile lor de hrănire, traficul uman în locurile de cuibărit, gripa aviară și alte boli, scurgerile de petrol și prădarea de către foci și rechini.

O colonie de pinguini aparte

Pinguinii au înființat colonia din Simon’s Town relativ recent. În 1985, câteva perechi reproducătoare au sosit aici și și-au săpat cuiburile în nisipul și sub arbuștii din apropiere, iar de atunci populația a crescut și s-a stabilizat. False Bay este închis pentru pescuitul pelagic comercial cu plase, astfel încât păsările nu trebuie să concureze cu industria pentru sardine și hamsii.

Colonia din Simon’s Town este, de asemenea, neobișnuită pentru că este aproape de oraș. Locurile de cuibărit sunt ușor accesibile vizitatorilor, făcându-le printre puținele locuri în care oamenii pot observa pinguinii în habitatul lor natural.

Ludynia nu este prea îngrijorată de efectele curiozității umane asupra stabilității acestei populații. Pinguinii sunt obișnuiți cu oamenii și, spune ea, cei mai încrezători chiar aleg să cuibărească în grădini și în apropiere de trotuare. Păsările de la Simon’s Town sunt destul de obișnuite cu oamenii, spune ea. Știm de la alte colonii că păsările mai timide sau cele ușor de deranjat se vor muta în zone cu mai puține perturbări. Văzând că Simon’s Town are o mare varietate de habitate, cred că păsările aleg spațiul potrivit pentru ele.

Unele plaje au un trafic turistic ridicat, în special în timpul sezonului de năpârlire, care coincide cu vârful sezonului estival. În timp ce majoritatea turiștilor păstrează o distanță respectuoasă față de păsări, biologul marin de la SANParks Alison Kock spune că vizitatorii care caută selfie-uri se apropie uneori de pinguini la mai puțin de distanța recomandată de trei metri. Unii oameni nu respectă asta și încearcă să se apropie prea mult sau să atingă păsările, spune Kock. Solicităm ca dacă pasărea dă semne de disconfort, oamenii să se întoarcă.

Astfel de perturbări sunt însă minore. Chiar și un incident ciudat recent din septembrie, când înțepăturile de albine au ucis 63 de pinguini, nu va avea un impact asupra nivelului general al populației, așa cum sunt alte amenințări cheie, în special disponibilitatea redusă a hranei, unde trebuie să se depună cele mai mari eforturi, spune Laurent Waller, ecolog la Fundația din Africa de Sud pentru Conservarea Păsărilor de Coastă.

Pinguin in camera
Unii dintre pinguinii din Simon’s Town s-au obișnuit cu oamenii, stabilindu-se în grădinile domestice și rătăcind prin locuințe. Câteva pensiuni valorifică acest lucru, folosindu-se de prezența pinguinilor pentru a-și spori vânzările. Autoritățile avertizează că această obișnuință poate determina păsările să traverseze drumurile, devenind astfel expuse la a fi lovite de mașini sau la întâlnirea cu animalele domestice. Rangerii ajută la ținerea păsărilor departe de zonele rezidențiale. | Foto: MELANIE WENGER

Având în vedere că schimbările climatice, se estimează că vor aduce mai multe evenimente meteorologice extreme, furtunile sau căldura puternică ar putea alunga cei mai dedicați pinguini din cuiburile lor. Cuiburile de pe plajele de mică adâncime sunt expuse la soare și căldură, valuri de furtună și prădători, cum sunt pescărușii.

În toamna anului 2002, de exemplu, o maree de primăvară a coincis cu o furtună intensă care a devastat colonia Foxy Beach. Un cercetător de la Unitatea de Demografie Aviară a Universității din Cape Town, care a vizitat plaja a doua zi, a găsit multe cuiburi inundate, cu ouă luate de valuri și cadavre de pui care au murit de hipotermie sau prin înec.

Sunt în curs de desfășurare experimente pentru a crea cuiburi artificiale mai durabile, menite să îmbunătățească șansele de reproducere ale coloniei din Simon’s Town. Iar ecologii eliberează păsări reabilitate în Rezervația Naturală De Hoop, o zonă marină protejată de pe coasta de sud, lângă Capul Agulhas, în speranța de a stabili o nouă colonie acolo.

Între timp, David Roberts, medic veterinar la fundația pentru conservarea păsărilor marine, a reușit să scoată firul de pescuit din piciorul pinguinului găsit pe Foxy Beach. S-a tăiat până aproape de os, spune Roberts, iar dacă rana ar fi fost cu câteva zile mai veche, pasărea ar fi trebuit eutanasiată – o amputare atât de sus a piciorului ar fi făcut puțin probabilă supraviețuirea pinguinului în sălbăticie.

O săptămână mai târziu, pinguinul a putut fi văzut deplasându-se încet dintr-un țarc de reabilitare către o piscină, pentru a petrece aproximativ o oră stropindu-se cu alte păsări ca el - exerciții zilnice pentru a-și menține membrele puternice și penele impermeabile, înainte de o posibilă întoarcere la Foxy Beach în primăvara următoare.

Source Sursa: nationalgeographic.com
Text: Leonie Joubert



Din aceeași categorie