Logo bio-infomedia.ro

Pterozaur care prefera mersul în locul zborului

Pterozaur
Reconstrucția din imaginea de mai sus îl arată pe Tupandactylus navigans, un tip de pterozauri cu o creastă mare deasupra capului. Reptila preistorică avea un gât lung, care, combinat cu capul său supradimensionat, ar fi făcut dificil zborul pe distanțe lungi. | Foto: V. BECCARI
  • Cercetătorii au descoperit, în Brazilia, scheletul aproape complet al unui pterozaur (reptile zburătoare) cu capul mare, care a trăit în Cretacic, în urmă cu 145-100 milioane de ani.
  • Reptila avea un cap supradimensionat, prevăzut cu o creastă mare, și un gât lung, trăsături care ar fi făcut dificil zborul pe distanțe lungi.

În anul 2013, o incursiune a poliției în Santos Harbor, Brazilia, a dus la recuperarea a aproximativ 3.000 de fosile de contrabandă, inclusiv un specimen aproape intact al unui pterozaur cu capul mare. O nouă analiză a fosilei furnizează informații despre modul de hrănire, capacitățile de zbor și anatomia acestei reptile zburătoare.

Identificată sub denumirea de Tupandactylus navigans, fosila este o membră a unui grup de pterozauri denumit tapejaride. Acești pterozauri sunt recunoscuți după capetele lor supradimensionate și prevăzute cu creastă și au trăit în Cretacic, în urmă cu 145-100 milioane de ani.

În China au fost descoperite unele fosile de tapejaride bine conservate, însă acestea nu sunt atât de complete precum noua fosilă analizată, iar anatomia pterozaurului nu fusese complet descrisă. Acum este pentru prima dată când avem un craniu și un corp complete, spune Victor Beccari, paleontolog la Școala de Științe și Tehnologie NOVA din Caparica, Portugalia.

Când echipa lui Beccari a primit fosila în anul 2016, ea fusese deja tăiată în șase blocuri. Este mare păcat, spune Beccari, însă am folosit acest lucru în avantajul nostru. Cercetătorii au introdus blocurile într-un scanner CT și au produs un model tridimensional al scheletului pterozaurului, care a dezvăluit și părți rămase încastrate în rocă.

Fosilă de Tupandactylus navigans
Această fosilă de Tupandactylus navigans este specimentul cel mai complet de tapejarid - un grup de pterozauri cunoscuți pentru creasta lor - descoperit vreodată. | Foto: V. BECCARI

Studiile anterioare au sugerat că tapejaridele aveau un gât scurt și puternic pentru a le susține capul mare în timpul zborului. Însă echipa lui Beccari a arătat că gâtul reprezenta peste jumătate din lungimea totală a coloanei vertebrale, ceea ce ar fi făcut dificil zborul pe distanțe lungi. Membrele posterioare lungi și membrele anterioare relativ scurte sugerează că tapejaridul s-ar fi simțit mai confortabil atunci când mergea.

Aceste observații sugerează că T. navigans s-ar fi putut comporta similar cu păunii, spune Beccari. Creasta pterozaurului probabil că atrăgea partenerii, iar animalul ar fi putut zbura în arbori în căutarea hranei sau pentru a scăpa de prădători. Însă își petrecea cea mai mare parte a timpului mergând pe sol, spune Beccari.

Source Sursa: sciencenews.org
Text: Nikk OgasaDin aceeași categorie

Păsări la zoo

Oamenii au cauzat extincția a numeroase păsări

21 august 2021 | Specii dispărute