Logo bio-infomedia.ro

Populația de râs iberic a crescut de zece ori

Râsul iberic
Un program de reproducere în captivitate și eliberare în sălbăticie a dus la creșterea populației de râs iberic (Lynx pardinus). | Foto: PHYS.ORG
  • Populația de râs iberic din Spania și Portugalia a crescut de zece ori în ultimii 18 ani, datorită unor programe de reproducere în captivitate, urmate de eliberarea animalelor în sălbăticie.
  • Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a inclus râsul iberic pe lista speciilor aflate în pericol.

Odinioară în pragul extincției, populația de râs iberic (Lynx pardinus) din Spania și Portugalia a crescut mai mult de zece ori în ultimii 18 ani, conform declaraților guvernului spaniol.

Un număr de 414 râși s-au născut în anul 2020, ducând numărul total de râși din cele două țări la 1.111 de exemplare, o cifră record de la începerea monitorizării speciei. S-a ajuns la acest număr pornind de la mai puțin de 100 de râși în 2002, când a avut loc primul recensământ al acestei feline nocturne, datorită programului de înmulțire în captivitate și eliberare a animalelor în sălbăticie.

Această curbă demografică ne permite să fim optimiști și să ne gândim la un scenariu în care marea felină iberică să fie ștearsă de pe lista speciilor aflate în pericol critic de dispariție, au mai declarat autoritățile. Cu toate acestea, experții îndeamnă la precauție și insistă pe menținerea programelor de conservare actuale, din moment ce specia încă nu este în afara pericolului.

Puțini mai mari decât o vulpe și distingându-se prin gulerul de blană albă și neagră de sub bărbie și prin urechile cu smocuri de păr negru, aproximativ 100.000 de râși iberici hoinăreau prin cele două țări la începutul secolului al XX-lea. Însă dezvoltarea urbană, vânătoarea, accidentele de circulație și declinul dramatic cauzat de bolile din rândurile iepurilor sălbatici - prada principală a râșilor - au dus la reducerea abruptă a populației.

Acesta este un mare succes al acțiunilor de conservare din Spania și din lume. Puține specii sunt capabile să iasă dintr-o astfel de situație critică, așa cum a fost cazul râsului iberic, a declarat Juan Carlos del Olmo, conducătorul WWF Spania. Însă WWF avertizează că râsul iberic, care trăiește doar în Spania și Portugalia, va fi în afara pericolului doar când populația sa va atinge între 3.000 și 3.500 de exemplare, inclusiv 750 de femele reproducătoare. Del Olmo susține că acest lucru s-ar putea întâmpla în anul 2040, însă mai sunt multe lucruri de făcut pentru a înlătura amenințările la adresa animalului, așa cum este vânătoarea ilegală, care aduce daune ireparabile în fiecare an.

WWF a mai avertizat și în trecut că râsul iberic ar putea deveni prima felină mare dispărută de la extincția tigrului cu colți-sabie, în urmă cu 10.000 de ani. În anul 2015, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a retrogradat râsul iberic de la specie aflată în pericol critic la specie aflată în pericol.

Majoritatea râșilor iberici se găsesc în Parcul Național Donana și în Munții Sierra Morena, în partea de sud-est a Andaluziei, însă programele de conservare au reintrodus animale înmulțite în captivitate în regiunile spaniole Castilla-La Mancha, Extremadura și Murcia, dar și în Portugalia.

Source Sursa: www.phys.org
Text: AFPDin aceeași categorie