Logo bio-infomedia.ro

Păsările evită plantele cu insecte periculoase

Molie cinabru
O molie cinabru pe o tulpină de cruciuliță. | Foto: CALLUM MCLELLAN
  • O echipă de cercetători de la Universitatea din Bristol a demonstrat că păsările nu învață doar culorile prăzilor periculoase, ci pot învăța și aspectul plantelor pe care trăiesc aceste insecte.
  • Insectele erbivore care trăiesc pe plante ușor de recunoscut obțin a protecție sporită în fața prădătorilor, independent de semnalele de avertizarea pe care ele le emit.

Păsările tinere care mănâncă insecte cu o culoare de avertizare vizibilă pentru a-și promova toxicitatea față de prădători învață rapid să evite altă pradă care poartă aceleași marcaje. Studiind acest comportament, o echipă de cercetători de la Universitatea din Bristol a demonstrat pentru prima dată că păsările nu învață doar culorile prăzilor periculoase, ci pot învăța și aspectul plantelor pe care trăiesc aceste insecte.

Pentru a face acest lucru, oamenii de știință au expus omizi artificiale ale moliei cinabru, caracterizate prin dungi de culoare galben-strălucitor și negre, și omizi false, lipsite de dungile galbene și negre, pe plante de cruciuliță și pe mărăcini (plante care nu sunt o gazdă naturală pentru molie). Ambele ținte au supraviețuit mai bine pe plantele de cruciuliță decât pe mărăcini, atunci când în zonă exista o abundență de păsări insectivore.

Cercetătorii au mai fost interesați dacă păsările folosesc florile de culoare galben intens ale cruciuliței pentru a evita planta. Pentru a verifica acest lucru, ei au înlăturat florile de pe cruciuliță și le-au pus pe mărăcini, apoi au urmărit rata de supraviețuire a omizilor. În acest de-al doilea experiment, doar omizile false au supraviețuit mai bine pe plantele de cruciuliță cu flori, comparativ cu plantele fără flori. Rata de supraviețuire a omizilor artificiale care imitau omizile de molie a fost aproximativ aceeași în toate cazurile.

Omizile moliei cinabru au aceată caracteristică aparte - dungile galbene și negre, care le fac ușor de recunoscut. Mai mult, ele trăiesc și se hrănesc doar pe planta cruciuliță, care, la rândul său, prezintă flori de culoare galbenă, distinctive. Noi am arătat că păsările au învățat că florile de cruciuliță sunt un indiciu al pericolului, astfel încât să nu ajungă în imediata apropiere a prăzii toxice. Este mai eficient să eviți întreaga plantă decât să iei decizii în funcție de fiecare omidă în parte, spune Callum McLellan, absolvent al Școlii de Științe Biologice.
Flori de cruciulita
Cruciuliță. | Foto: CALLUM MCLELLAN

Descoperirile noastre sugerează că insectele erbivore care trăiesc pe plante ușor de recunoscut obțin o protecție sporită în fața prădătorilor, independent de semnalele de avertizarea pe care ele le emit, spune profesorul Nick Scott-Samuel, coautor al studiului.

Interesant este faptul că orice omidă camuflată, care trăiește pe aceeași plantă, beneficiază și ea de pe urma comportamentului învățat de păsări, în ciuda faptului că este perfect bună de mâncat, spune profesorul Innes Cuhill, care a conceput studiul. Rezultatele obținute de noi deschid a nouă discuție despre evoluția toxicității la insecte și despre condițiile în care culorile de avertizare sunt favorizate sau nu.

Source Sursa: scitechdaily.com
Text: Universitatea din BristolDin aceeași categorie