Logo bio-infomedia.ro

Oamenii au cauzat extincția a numeroase păsări

Păsări la zoo
Specii de păsări la o grădină zoologică. | Foto: UNIVERSITATEA DIN TEL AVIV
  • Oamenii de știință au arătat că, în ultimii 50.000 de ani, au dispărut 469 de specii de păsări, marea majoritate păsări de dimensiuni mari, nezburătoare sau care trăiau pe insule. Extincția a fost cauzată, în principal, de către oameni.
  • Dacă în trecut cauza dispariției era vânătoarea, în zilele noastre cauza este reprezentată de distrugerea habitatelor naturale.

Un nou studiu al Universității din Tel Aviv și Institutului Weizmann a arătat că, în decursul ultimilor 20.000-50.000 de ani, păsările au suferit un eveniment major de extincție, cauzat în principal de oameni, care a dus la dispariția la aproximativ 10-20% dintre speciile aviare. Conform oamenilor de știință, vasta majoritate a speciilor dispărute aveau în comun câteva trăsături: erau de dimensiuni mari, trăiau pe insule și multe dintre ele erau nezburătoare.

Studiul a fost condus de profesorul Shai Meiri de la Școala de Zoologie a Facultății de Științele Vieții George S. Wise și de Amir Fromm de la Institutul Weizmann. Articolul a fost publicat în Journal of Biogeography.

Am realizat o inventariere cuprinzătoare a literaturii științifice și, pentru prima dată, am colectat date cantitative despre numărul și caracteristicile speciilor de păsări dispărute la nivel global. Speciile care au dispărut în ultimii 300 de ani sunt relativ bine cunoscute, în timp ce cele care au dispărut mai înainte sunt cunoscute după rămășițele din siturile arheologice și paleontologice din toată lumea. În total, am putut crea o listă cu 469 de specii aviare care au dispărut în ultimii 50.000 de ani, însă credem că numărul real este mult mai mare, a declarat prof. Meiri.

Cercetătorii cred că cea mai mare parte a extincțiilor au fost cauzată, în principal, de către oameni, care au vânat păsările pentru hrană, și de către animalele introduse de oameni pe insule, care au prădat păsările sau le-au consumat ouăle. Această presupunere se bazează pe doi factori: mai întâi, cea mai mare parte a rămășițelor păsărilor au fost descoperite în situri umane, aparent aparținând păsărilor consumate de locuitorii acestor situri. În al doilea rând, în majoritatea cazurilor, extincțiile au apărut la scurt timp după sosirea oamenilor.

Cercetătorii au mai descoperit că extincția nu a fost întâmplătoare, deoarece majoritatea speciilor dispărute aveau în comun trei caracteristici majore:

Studiul nostru arată că, înainte de evenimentul major de extincție din ultimul mileniu, pe Pământ trăiau mult mai multe păsări mari, unele chiar gigantice, iar diversitatea păsărilor de pe insule era mult mai mare decât cea de astăzi. Sperăm ca descoperirile noastre să servească drept avertisment privind speciile de păsări amenințate în prezent cu dispariția. Totuși, este de remarcat că vremurile s-au schimbat considerabil, iar astăzi cauza principală a extincțiilor produse de om nu mai este vânătoarea, ci distrugerea habitatelor naturale, a conchis prof. Meiri.

Source Sursa: scitechdaily.com
Text: Universitatea din Tel AvivDin aceeași categorie

Velociraptor

Adevărul înfricoșător despre velociraptori

18 iunie 2021 | Specii dispărute