Logo bio-infomedia.ro

O șopârlă de munte stabilește un nou record de altitudine

Șopârla Liolaemus tacnae
Șopârla Liolaemus tacnae (în imagine) este originară din Anzii peruani, unde de curând a stabilit un nou record mondial privind altitudinea la reptile. | Foto: AARON J. QUIROS
  • În Munții Anzi din America de Sud, specia de șopârle Liolaemus tacnae a stabilit recordul de altitudine la reptile, fiind întâlnită la 5.400 m deasupra nivelului mării.
  • Supraviețuirea la aceste altitudini este deosebit de dificilă, datorită temperaturilor scăzute, radiațiilor ultraviolete intense și concentrației reduse de oxigen.

Sus în Anzii peruani, o șopârlă a revendicat titlul de reptila care trăiește la cea mai mare altitudine din lume. Șopârla a fost observată la o altitudine de 5.400 de metri, expusă la temperaturi mult sub limita înghețului, la radiații ultraviolete intense și la o concentrație scăzută de oxigen, conform unui raport al cercetătorilor publicat în Herpetozoa.

În octombrie 2020, zoologul José Cerdeña și colegii săi au escaladat vulcanul Chachani din Peru, care se ridică la 6.057 m deasupra nivelului mării. Echipa căuta șopârlele Liolaemus, numite și iguane de copac, pe care le-au găsit la altitudini de peste 5.000 de metri.

Am observat ceva mișcându-se printre roci, a declarat Cerdeña, de la Universitatea Națională Saint Augustine din Arequipa, Peru. La început, am crezut că este un șoarece. După o privire mai atentă, echipa a observat că animalul este de fapt o șopârlă, identificată ca Liolaemus tacnae. Este cunoscut faptul că specia supraviețuiește la altitudini înalte din Peru, iar cel puțin o populație de lângă Chachani a fost observată anterior la 4.000 de metri deasupra nivelului mării.

Supraviețuirea în astfel de condiții aspre este foarte dificilă și pentru mamifere. Însă reptilele cu sânge rece înfruntă obstacole suplimentare în privința temperaturii, astfel că înregistrări ale reptilelor la înălțimi așa de mari sunt destul de rare. Până în prezent, reptila care trăiește la cea mai mare altitudine a fost specia de șopârle Phrynocephalus erythrurus, care se găsește în Tibet, la 5.300 m altitudine. Așadar, șopârla din Anzi depășește vechiul record cu 100 de metri.

Este oarecum potrivit faptul că recordul revine unei specii de șopârle din genul Liolaemus. Acest gen este extraordinar de divers, cu peste 270 de specii adaptate unei game largi de habitate din America de Sud.

Schimbările climatice ar fi putut facilita obținerea acestui record de altitudine, deoarece climatul mai rece s-a retras mai sus înspre vârful muntelui din fața valului de căldură. Este posibil ca șopârla să fi colonizat recent zone de la această altitudine, a declarat Cerdeña.

Următorii pași pe care doresc să facă cercetătorii sunt identificarea șopârlei prin analize fizice și genetice, precum și obținerea mai multor informații despre fiziologia acesteia, care ar putea dezvălui secrete privind supraviețuirea la altitudini înalte.

Source Sursa: www.sciencenews.org
Text: Jake BuehlerDin aceeași categorie

Țestoasa gigant de Galapagos

Țestoasa gigant de Galapagos

9 septembrie 2020 | Reptile