Logo bio-infomedia.ro

Specie de cameleon, cea mai mică reptilă din lume

Brookesia nana
Brookesia nana, probabil cea mai mică reptilă din lume. Acest cameleon, descoperit în Madagascar, este suficient de mic pentru a sta confortabil pe vârful unui deget. | Foto: F. GLAW/ZSM/SNSB
  • În pădurile din Madagascar a fost descoperită o nouă specie de cameleon, Brookesia nana, care ar putea fi cea mai mică reptilă din lume.
  • Specia se hrănește cu acarieni și alte nevertebrate de mici dimensiuni, fiind deja în pericol de dispariție din cauza defrișărilor și degradării habitatului.

Ascuns sub litiera pădurilor din nordul Madagascarului, trăiește un cameleon atât de mic încât încape pe vârful unui deget. Măsurând sub 30 de milimetri de la bot până la vârful cozii, specia nou descrisă, Brookesia nana, ar putea fi cea mai mică reptilă de pe Pământ, conform unui studiu din 28 ianuarie publicat în Scientific Reports.

Doar două exemplare adulte sunt cunoscute, un mascul și o femelă. Femela măsoară 28,9 milimetri, fiind considerabil mai mare decât masculul, care măsoară doar 21,6 milimetri. Diferența dintre dimensiuni ar putea fi motivul pentru care organele genitale ale masculului sunt mari, reprezentând aproape 20% din lungimea corpului, după cum sugerează erpetologul Frank Glaw, de la Bavarian State Collection of Zoology din Munchen.

Denumită B. nana datorită dimensiunilor sale mici (nano), specia aparține unui gen care include cel puțin alte 13 specii de cameleoni de mici dimensiuni, răspândite prin pădurile de munte din nordul Madagascarului. Motivul pentru care B. nana și rudele sale au devenit atât de mici rămâne un mister, deși a fi mic aduce unele beneficii: există dovezi că micii cameleoni sunt buni țintați cu limbile lor balistice.

În timpul zilei, cameleonii Brookesia cutreieră solul pădurii, prinzând acarieni și alte nevertebrate mici. Noaptea, ei se retrag mai sus pentru a se proteja.

Defrișările și degradarea habitatului amenință viitorul lui B. nana, afirmă cercetătorii, deși zona în care au fost descoperiți micii cameleoni a fost recent declarată arie protejată de către guvernul din Madagascar. Specia ar putea ajunge curând pe lista speciilor aflate în pericol critic a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Source Sursa: www.sciencenews.org
Foto: Jonathan LambertDin aceeași categorie

Țestoasa gigant de Galapagos

Țestoasa gigant de Galapagos

9 septembrie 2020 | Reptile