Logo bio-infomedia.ro

"Machiajul" natural al șoimilor îi ajută la vânătoare

Șoimul călător
Șoimul călător (Falco peregrinus). Banda malară întunecată situată extact sub ochii păsării reduce strălucirea lumii solare. | Foto: GREG HUME
  • Penele închise la culoare (benzile malare) din jurul ochilor șoimilor călători funcționează ca scuturi împotriva luminii solare, pentru a îmbunătăți abilitățile de vânătoare ale păsărilor.
  • Rezultatele au arătat că benzile malare ale șoimilor călători sunt mai mari și mai închise la culoare în regiunile din lume unde lumina solară este mai puternică.

Oamenii de știință au bănuit de mult timp că marcajele oculare ale șoimilor le îmbunătățesc abilitatea de a localiza prada care se deplasează rapid, așa cum sunt porumbeii, în strălucirea luminii solare. Cercetările recente sugerează că aceste marcaje au evoluat în funcție de climat: cu cât habitatul păsării este mai însorit, cu atât suprafețele din jurul ochilor sunt mai mari și mai închise la culoare.

Benzile distinctive închise la culoare situate direct sub ochii șoimului călător, denumite benzi malare, probabil că reduc strălucirea luminii solare și conferă avantaje competitive în timpul urmăririlor în mare viteză. Aceasta este o trăsătură evolutivă mimată de unii atleți de top, care se machiază sub ochi cu o bandă închisă la culoare pentru a-i ajuta să localizeze mai bine mingile aflate în mișcare rapidă în sporturile competitive.

Până acum nu a existat niciun studiu științific care să stabilească o legătură între nivelul radiației solare și penajul închis la culoare din jurul ochilor păsărilor, care este ceva obișnuit și la multe alte specii de șoimi.

Oamenii de știință au utilizat fotografii ale șoimilor călători de pe tot globul publicate pe internet și au măsurat dimensiunile benzii malare a fiecărei păsări. Apoi au analizat variația benzii malare în raport cu climatul local (temperatura, precipitațiile, intensitatea luminii solare).

Studiul a implicat compararea caracteristicilor benzii malare, inclusiv lățimea și proeminența acesteia, de la fiecare șoim călător în parte, utilizând peste 2.000 de fotografie stocate online, din 94 de regiuni sau țări. Rezultatele au arătat că benzile malare ale șoimilor călători sunt mai mari și mai închise la culoare în regiunile din lume unde lumina solară este mai puternică.

Ipoteza strălucirii solare a rămas înrădăcinată în literatura populară, dar nu a mai fost verificată empiric anterior, a declarat Michelle Vrettos de la Universitatea din Cape Town, Africa de Sud. Rezultatele arată că rolul benzilor malare de la șoimii călători este cel mai bine explicat prin ipoteza strălucirii solare.

Profesorul asociat Amar Arjun de la Institutul FitzPatrick al Universității din Cape Town, care a supervizat activitatea de cercetare, a mai adăugat: șoimul călător reprezintă specia ideală pentru a explora această ipoteză vehiculată de mult timp, deoarece prezintă una dintre cele mai largi distribuții din rândul speciilor de păsări, fiind prezent pe toate continentele, cu excepția Antarcticii.

Studiul, publicat în Biology Letters, a fost realizat de cercetători de la Universitatea din Cape Town (UCT) și Universitatea din Witwatersrand, Africa de Sud.

Source Sursa: www.scitechdaily.com
Foto: Universitatea din Cape TownDin aceeași categorie