Logo bio-infomedia.ro

Luminile stradale ar putea afecta populațiile de insecte

Omidă de molie
O omidă a moliei Notodonta ziczac să hrănește cu o frunză. Numărul indivizilor acestei specii s-a redus cu 45% după anii 1970, iar lumina artificială ar fi putut juca un rol în declinul insectei. | Foto: PATRICK CLEMENT/BUTTERFLY CONSERVATION
  • Lumina artificială nu este bună pentru insectele nocturne, deoarece poate perturba împerecherea sau polenizarea, contribuind la declinul insectelor.
  • Alți factori cu o contribuție semnificativă la reducerea populațiilor de insecte sunt pierderea habitatelor și schimbările climatice.

Moliile se adună în jurul luminilor stradale, atrase de strălucirea lor. Însă scăldatul în lumină toată noaptea pare a avea consecințe asupra stadiului larvar al acestor insecte zburătoare. Porțiunile iluminate de drumuri din Anglia au găzduit cu până la 52% mai puține omizi de molie decât drumurile adiacente neiluminate, conform unui raport al cercetătorilor publicat în Science Advances. Luminile stradale ar putea contribui la declinul populațiilor de insecte din zonele dezvoltate, susțin cercetătorii.

În general, lumina artificială nu este bună pentru insectele nocturne. Ultimele studii arată că lumina poate perturba împerecherea sau polenizarea. Însă contribuția luminilor nocturne la declinul populației este puțin studiată, spune Douglas Boyes, entomolog la Centrul Britanic pentru Ecologie și Hidrologie din Wallingford, Anglia.

Boyes și colegii săi au comparat 27 de porțiuni de drum care păreau identice, cu excepția faptului că anumite părți ale lor erau iluminate noaptea, în timp ce altele nu. În loc de a căuta adulții de molie, care pot zbura mulți kilometri în timpul vieții, cercetătorii au numărat omizile, care se deplasează doar câțiva metri. În timpul nopții, echipa a colectat zeci de specii de insecte din gardurile vii sau din ierburile din jurul drumurilor, capturând aproape 2.500 de omizi.

Gardurile vii iluminate de lumini cu LED conțineau cu 52% mai puține omizi decât porțiunile aflate în întuneric, iar porțiunile iluminate de lămpi cu sodiu, mai puțin intense, găzduiau cu 41% mai puține omizi. În privința secțiunilor cu iarbă, luminile cu LED au redus populația cu 33%, în timp ce lămpile cu sodiu au avut un efect redus. Lămpile cu LED-uri emit un spectru mai larg de lumină decât alte lămpi, ceea ce ar putea explica influența lor mai mare. Omizile erau mai grase în zonele iluminate, ceea ce indică o dezvoltare anormală a acestora, spune Boyes, însă nu se cunoaște exact modul în care lămpile cu LED afectează omizile.

Populația de molii din Marea Britanie s-a redus cu o treime în 50 de ani, însă, din moment ce mai puțin de 3% din țară este iluminată puternic de lămpile stradale, pierderea habitatelor și schimbările climatice probabil că sunt cauza principală a declinului, spune Boyes. Totuși, studiul arată o cale relativ ușoară de a acorda un răgaz insectelor - stingerea luminilor sau aplicarea unor filtre care reducă spectrul luminii.

Source Sursa: sciencenews.org
Text: Jonathan LambertDin aceeași categorie