Logo bio-infomedia.ro

Lepra a fost descoperită la cimpanzeii sălbatici

Cimpanzeu lepros
Un cimpanzeu lepros numit Woodstock, în Coasta de Fildeș. | Foto: TAI CHIMPANZEE PROJECT
  • Lepra a fost descoperită la cimpanzeii sălbatici. Cercetătorii au confirmat cazuri de boală în rândul a două populații de cimpanzei din Africa de Vest, în Guineea-Bissau și Coasta de Fildeș.
  • Oamenii sunt considerați gazda principală a bacteriei Mycobacterium leprae, care cauzează lepra, dar se știe că se pot produce scurgeri și la alte mamifere, cum ar fi armadillo și veverițele roșii.

Cercetătorii au confirmat cazuri de boală în rândul a două populații de cimpanzei din Africa de Vest neconectate, în Guineea-Bissau și Coasta de Fildeș. Aceste populații nu au legătură una cu cealaltă.

Analiza, publicată în revista Nature, arată că tulpinile de lepră sunt diferite și ambele sunt mai puțin frecvente în rândul oamenilor.

Originile infecțiilor sunt neclare, dar echipa de cercetare - condusă de Universitatea din Exeter și Institutul Robert Koch - spune că descoperirile arată că lepra circulă, probabil, la mai multe animale sălbatice decât se suspecta anterior, ca urmare a contactului acestora cu oamenii sau cu alte surse necunoscute din mediul înconjurător.

Oamenii sunt considerați gazda principală a bacteriei Mycobacterium leprae, care cauzează lepra, dar se știe că se pot produce scurgeri și la alte mamifere, cum ar fi armadillo și veverițele roșii.

Aceasta este prima confirmare a prezenței leprei la animalele sălbatice din Africa, a declarat dr. Kimberley Hockings, de la Centrul pentru Ecologie și Conservare al Universității din Exeter. Este uimitor că se întâmplă să fie chiar ruda noastră cea mai apropiată, cimpanzeul, mai ales având în vedere cât de bine studiați sunt cimpanzeii în sălbăticie. Mai întâi am observat posibile simptome ale leprei la o populație de cimpanzei din Guineea-Bissau. Simptomele păreau a fi izbitor de asemănătoare cu cele de la oamenii cu lepră în stadiu avansat, inclusiv leziuni și mâna cu aspect de "gheară". Am contactat profesorul Fabian Leendertz de la Institutul Robert Koch pentru a confirma aceste cazuri din punct de vedere genetic.

În urma acestor constatări, profesorul Leendertz și dr. Roman Wittig de la Institutul Max-Planck pentru Antropologie Evolutivă au identificat alte cazuri de lepră în studiul lor pe amplasament - Parcul Național Tai, Coasta de Fildeș.

O autopsie a unei femele mai în vârstă, precum și probe fecale ale unui mascul adult care a început să prezinte simptome, au confirmat și ele prezența leprei.

Deși studiul este primul care a raportat lepra la cimpanzeii sălbatici, au existat cazuri la cimpanzeii din captivitate.

Tulpinile identificate în fiecare populație de cimpanzei sunt diferite și ambele sunt rare la om și la alte animale din lume, a declarat dr. Charlotte Avanzi, de la Universitatea de Stat din Colorado. Acest studiu deblochează un nou pas către înțelegerea transmiterii bolii în țările endemice, iar mai multe investigații vor contribui la stabilirea dinamicii transmiterii între sursele umane, animale și din mediu.

În Guineea-Bissau este posibil ca cimpanzeii să fi dobândit cumva lepra de la oameni, deși oamenii nu omoară și nu mănâncă cimpanzei. Este clar că lepra se transmite acum între comunități separate de cimpanzei, spune dr. Hockings.

În Coasta de Fildeș, cimpanzeii sunt mai îndepărtați de așezările umane și pare mai probabil să fi dobândit infecția de la o altă specie de animale sau de la o sursă din mediu, cum ar fi căpușele sau bacteriile care trăiesc în apă, spune profesorul Leendertz.

La om, lepra este ușor tratată cu medicamente, dar impactul asupra cimpanzeilor este mai greu de estimat.

Cimpanzeii din vest Africii sunt pe cale de dispariție, astfel încât chiar și pierderea câtorva indivizi ar putea fi semnificativă. Sunt necesare monitorizarea sănătății și cercetări pe termen lung pentru a stabili amploarea și posibilele efecte ale leprei în rândul cimpanzeilor sălbatici din vest.

Echipa internațională de cercetători a inclus oameni de știință din Africa de Vest, Europa și S.U.A.

Source Sursa: sciencedaily.com
Text: Universitatea din ExeterDin aceeași categorie