Logo bio-infomedia.ro

Gena care permite albinelor să colecteze polenul

Albină
Oamenii de știință au identificat gena care le oferă albinelor lucrătoare capacitatea de a transporta polenul. | Foto: ISTOCK
  • O gena, cunoscută sub denumirea de Ultrabithorax sau Ubx, este responsabilă pentru dezvoltarea picioarelor și aripilor la insecte. La albine, ea joacă un rol crucial în formarea structurilor purtătoare de polen.
  • Ubx inhibă dezvoltarea perilor de pe picioarele posterioare ale albinelor lucrătoare, făcându-le să dezvolte un loc neted, lipsit de peri, care găzduiește coșulețele de polen.

Se pare că o singură genă este în mare măsură responsabilă de colectarea polenului de către albine, cred oamenii de știință. Gena, cunoscută sub denumirea de Ultrabithorax sau Ubx, este responsabilă pentru dezvoltarea picioarelor și aripilor la insecte. La albine, ea joacă un rol crucial în formarea structurilor purtătoare de polen.

Această genă este esențială pentru a face picioarele posterioare ale albinelor lucrătoare distincte, astfel încât să aibă caracteristicile fizice necesare pentru a colecta polen, spune Zachary Huang, entomolog la Universitatea de Stat din Michigan, S.U.A. Alte studii au clarificat rolul acestei gene în acest domeniu, dar echipa noastră a examinat în detaliu modul în care au loc modificările.

Echipa, care a inclus cercetători de la Universitatea de Stat Wayne, a descoperit că Ubx inhibă dezvoltarea perilor de pe picioarele posterioare ale albinelor lucrătoare, făcându-le să dezvolte un loc neted, lipsit de peri, care găzduiește coșulețele de polen.

Pe o altă parte a picioarelor albinelor, gena promovează formarea a 11 peri bine distanțați, numiti pieptene de polen, și a presei de polen, o proeminență care împachetează polenul adunat în granule strânse.

Toate albinele?

Deși gena există atât la albinele lucrătoare, cât și la mătci, numai lucrătoarele dezvoltă aceste caracteristici specializate. Oamenii de știință notează că expresia Ubx pare să fie controlată de factori de mediu, cum ar fi dieta – ceea ce explică de ce mătcile, care sunt hrănite cu o dietă bogată în lăptișor de matcă în stadiul lor larvar, nu exprimă Ubx așa cum o fac lucrătoarele.

Coșuleț de polen
Foto: COSMOSMAGAZINE.COM

Când oamenii de știință au izolat și au blocat Ubx la albinele lucrătoare, picioarele lor semănau mai mult cu cele ale unei mătci – coșulețele de polen dispăruseră, iar creșterea pieptenilor de polen și a preselor fusese inhibată.

Huang speră că cercetările sale ar putea duce la modalități de îmbunătățire a abilităților de polenizare ale albinelor, cruciale într-un moment în care coloniile de albine se prăbușesc. Deși nu va rezolva această problemă, ar putea face albinele rămase mai eficiente.

Source Sursa: cosmosmagazine.com
Text: Bill CondieDin aceeași categorie