Logo bio-infomedia.ro

Cum se formează petele de pe blana leopardului

Pisica domestica
Dungile de pe blana pisicii domestice se formează datorită unei gene denumite Dkk4. | Foto: DOWELL/GETTY IMAGES
  • Un studiu identifică o genă specifică, denumită Dkk4, ce poate influența culoarea și modelul blănii psicilor sălbatice și a altor feline.
  • Tiparele de culoare la pisicile domestice apar atunci când foliculii de păr adiacenți produc diferite tipuri de pigment de melanină.

A fost un mister pentru mai mult de 70 de ani, dar acum s-ar putea să înțelegem, în sfârșit, cum se formează petele de pe blana leopardului – în parte, mulțumită activității uneia dintre cele mai luminate minți din Marea Britanie.

În 1952, Alan Turing - mai cunoscut drept eroul de război care sparge codurile, distrus în cele din urmă de țara pe care a slujit-o - a propus o teorie ingenioasă despre modul în care animalele își obțin modelele și însemnele blănii.

Turing a sugerat că semnele de pe blană și piele – care se dezvoltă în faza de embrion – apar ca răspuns la o relație sistematică între două substanțe care interacționează și care se inhibă și se activează reciproc. Atunci când substanțele sunt distribuite pe piele în diferite concentrații, interacțiunile lor ar produce, mai degrabă, modele ordonate decât marcaje haotice, cunoscute sub numele de modele de reacție-difuzie.

Pentru a verifica această teorie, o echipă de la Institutul HudsonAlpha pentru Biotehnologie din Atlanta, S.U.A., a examinat dezvoltarea modelelor de pe blana pisicilor domestice. Echipa a arătat deja că tiparele de culoare la pisicile domestice apar atunci când foliculii de păr adiacenți produc diferite tipuri de pigment de melanină, dar procesul de dezvoltare din spatele acestor diferențe a rămas neclar.

După cum este descris într-un studiu publicat în Nature Communications, cercetătorii, conduși de Gregory Barsh, au studiat mostre de piele de la embrioni de pisică aflați în diferite stadii de dezvoltare și au analizat genele celulelor individuale și proteinele găsite în mostrele de țesut. Autorii au descoperit că o moleculă de semnalizare codificată de gena Dkk4 joacă un rol central în procesul care creează tiparele diferențiate ale blănii pisicilor domestice.

În mod interesant, echipa a descoperit că expresia genei Dkk4 în epiderma fetală (porțiunea cea mai exterioară a pielii) a marcat zone ale pielii fetale care mai târziu ar da naștere la foliculi de păr ce ar produce apoi, în mod constant, pigment mai închis la culoare pe parcursul ciclurilor succesive de cădere a părului. Potrivit autorilor, acest lucru sugerează că celulele pielii care exprimă gena Dkk4 dobândesc modificări epigenetice sensibile în timp, care sunt ulterior încorporate în foliculii de păr. Aceste modificări vor determina, în cele din urmă, dacă pielea de la bază va produce fire de păr mai închise sau mai deschise la culoare.

Echipa a descoperit, de asemenea, că Dkk4 a suferit mutații la pisicile abisiniene și birmaneze, care prezintă mai puține însemne distinctive.

Autorii cred că cercetările suplimentare ar putea dezvălui rolul jucat de gena Dkk4 și interacțiunile sale cu alte gene în crearea modelelor complexe găsite la felinele mai mari, cum ar fi petele de pe blana jaguarilor sau cele cu formă artistică ale ocelotului.

Source Sursa: cosmosmagazine.com
Text: Amalyah HartDin aceeași categorie